'Breda op de kaart als intercity-knooppunt'

De ambitie om tot een snelle intercityverbinding te komen tussen Den Haag, Rotterdam en Düsseldorf sluit aan bij de ambitie van Breda. "Breda staat op de kaart als knooppunt richting het zuiden", zegt wethouder Boaz Adank in een reactie.

Burgemeesters Van Gijzel (Eindhoven) en Geisel (Düsseldorf) drongen woensdag in een gezamenlijke verklaring bij de nationale regeringen aan op prioriteit voor deze verbinding. De kwaliteit van deze treinverbinding is niet in verhouding met de economische relatie tussen de landen én de regio's.

Boaz Adank, wethouder economische zaken, beaamt dat. Voor Breda ziet hij de rol als knooppunt. "De HSL eindigt nu in Breda. Wij hebben de verbindingen met Parijs en Zuid-Europa, maar de treinverbinding naar het oosten laat te wensen over."

Als die verbinding er ooit wel is, ligt Breda ideaal, weet Adank. Ook al omdat vanuit Breda vier vliegvelden binnen een uur te bereiken zijn. Hij acht de kans reëel dat de verbinding er ooit komt. "De ambitie is er, waarbij de lijn via Brabant onderzocht wordt. Het is concreter dan alleen een luchtballon."

Investering

Wat voor soort verbinding het wordt, dat is maar de vraag. "Welke oplossing gekozen wordt, er moet altijd geïnvesteerd worden. De capaciteit van de verbinding tussen Breda en Tilburg is krap."

Lees meer over:
Tip de redactie