Amsterdam heet tijdens carnaval Gròòtgrategat. Deze door Bredanaar Raoul Joosen bedachte naam vergaarde de meeste stemmen tijdens een verkiezing.

De verkiezing vloeit voort uit het initiatief van Freek Haverman om het carnaval te herintroduceren in Amsterdam. Daarbij hoort volgens hem een echter carnavalsnaam, zoals Breda tijdens deze dagen Kielegat heet , Den Bosch Oeteldonk en Eindhoven Lampengat.

Gròòtgrategat staat voor Amsterdam en voor carnaval, aldus Haverman. "Er is op onze website en Facebook pagina meer dan tweeduizend keer gestemd. En gezien de reactie’s die het losmaakt, positief en negatief, betekent het dat we in ieder geval een gevoelige snaar raken."

Nu er een Amsterdamse carnavalsnaam is, is het alleen nog even wachten op de bekendmaking van Prins Carnaval van Amsterdam en dan kan het feest echt losbarsten. Haverman haalt in elk geval al een precarnavalsfeest naar Amsterdam.

22 januari brengt hij met Alaaf & Kicking onder meer de Gebroeders Ko, Lamme Frans, Snollebollekes en Veul Gere met Ferry van de Zaande naar de Melkweg.