Breda wil in 2 jaar duurzaam elektriciteitsverbruik verdrievoudigen

Breda wil voor het eind van de huidige collegeperiode het duurzaam elektriciteitsverbruik in de gemeente Breda verdrievoudigen. 

Dat heeft wethouder Paul de Beer (D66, duurzaamheid) als doel gesteld, vertelde hij vrijdagochtend bij de officiële ingebruikname van 160 zonnepanelen bij basisschool Noorderlicht.

Het aandeel duurzaam elektriciteitsverbruik binnen de gemeente Breda ligt nu op 0,6 procent voor 2014. “Daarmee lopen we achter op andere steden, waar dat aandeel 1,8 procent is”, aldus De Beer. Volgens de wethouder is er de afgelopen jaren veel werk geleverd, maar is dit het moment om een slag te maken. “De ambitie die we als Breda hebben, is goed, maar het gaat om realisatie.”

In de cijfers telt al het verbruik mee, ook van particulieren, bedrijven, zorginstellingen en woningcorporaties. “Daarom gaan we ook in overleg met de corporaties over hun plannen”, stelt De Beer. “Zoals ik ook met Breedsaam (eigenaar van de meeste schoolgebouwen in Breda, red.) ga praten.”

Zomer

Breda rondt in het tweede kwartaal van dit jaar een duurzaamheidsinventarisatie van haar panden af. Dat moet nog voor de zomer tot een collegevoorstel leiden. “Zodat maatregelen nog dit jaar genomen kunnen worden.”

De Beer richt zich in eerste instantie op de panden waarvan de verwachting is dat ze in elk geval nog 20 jaar in eigendom zijn van de gemeente. “Zoals het Stadskantoor, het Chassé Theater en de Brede Scholen. Dan kun je maatregelen nemen die in 20 jaar worden terugverdiend.”

Overigens betekent verduurzaming niet altijd dat er meteen zonnepanelen op het dak komen. “In driekwart van de gevallen is het verbeteren van de isolatie de meest renderende maatregel.”  Toch gaan de zonnepanelen er wel komen. “Enkele honderden dit jaar”, verwacht De Beer.

Zonnepanelen

De 160 zonnepanelen bij het Noorderlicht kosten zo’n 50.000 euro en zijn goed voor 40.000 KwH aan elektriciteit per jaar, vergelijkbaar met het verbruik van zo'n 12 huishoudens. Voor de school betekent dit dat er jaarlijks ongeveer €4000 bespaard wordt op de energierekening. Geld dat geïnvesteerd kan worden in de school of lessen.

Om te zorgen dat ook andere partijen deze stap nemen, wil Breda de kennis over aanleg, subsidies en regelingen graag delen met andere partijen in de stad. “Want ik ben ervan overtuigd dat deze investeringen renderend zijn. Vandaar dat we komende week ook een avond met ondernemers op De Mosten hebben.”

Lees meer over:
Tip de redactie