De gemeente Breda en vertegenwoordigers van MOTI en het Breda’s Museum presenteren woensdagmiddag de plannen voor één nieuw museum. Om 16.00 uur staat een persconferentie gepland.

Tijdens deze geven Marianne de Bie, wethouder Cultuur van de Gemeente Breda, Paul Frissen, voorzitter Raad van Toezicht van MOTI, Mieke Gerritzen, directeur MOTI en Marco van Vulpen, waarnemend directeur Breda’s Museum 'een toelichting op het museale concept'.

De in september aangetreden coalitie kondigde al aan dat in januari dit jaar duidelijk moest worden welke kant het op zou gaan. In het coalitieakkoord viel ambitieuze taal te lezen. “Een museum dat bezoekers uit Breda en daarbuiten verwondert met kwalitatieve tentoonstellingen. Een nieuw museum met één naam, één organisatie op één locatie met mogelijk nevenvestigingen in de stad." Dat ook 'een belangrijke trekpleister voor het toerisme' vormt.

Verhaal van Breda

Ook over de inhoudelijke koers werd ook al een tipje van de sluier opgelicht. "Het nieuwe museum wordt gevormd uit het 'Verhaal van Breda' en 'beeld en verbeelding' in combinatie met themapresentaties."

Over de Bredase musea wordt al jaren gesteggeld. Het koste wethouder Wilbert Willems eerder zijn baan en afgelopen jaar was het museum indirecte aanleiding voor het klappen van de coalitie. Het Breda’s Museum kent een sterke achterban in de vorm van stichting Cultuurbelangen, die voor een belangrijk deel eigenaar is van de collectie. Die dreigde ook afgelopen jaar nog eens deze collectie uit Breda weg te halen.

Het nieuwe Bredase museum moet op 1 januari 2017 openen.