Kersverse vaders bij het Bredase internetmarketingbedrijf Yonego krijgen sinds 1 januari vier weken vaderschapsverlof na de geboorte van hun kind.

Eigenaar Joris Toonders maakte dat bij de start van het nieuwe jaar bekend aan zijn medewerkers.

Yonego loopt daarmee vooruit op de wettelijke regeling. Die wordt met ingang van 2017 verruimd van twee naar vijf werkdagen verlof voor vaders. Uiteindelijk zou dat moeten groeien naar tien werkdagen vaderschapsverlof. Voor vrouwen verandert er niks aan het wettelijk al geregelde zwangerschapsverlof.

Raar

“Persoonlijk vind ik het raar hoe het geregeld is in Nederland”, aldus Toonders. “Het is toch niet meer van deze tijd om tegen je vrouw of vriendin te zeggen: moeders, succes ermee, ik ben werken.”

Toonders beschouwd het betaald verlof niet als kostenpost. “Zo bekijk ik dat niet. Ik denk dat het terugbetaalt als je investeert in het geluk van je collega’s. Je laat zien dat loyaliteit van twee kanten komt.”

Hoeveel medewerkers hiervan gebruik gaan maken weet hij niet. “Veel van onze medewerkers zijn rond de dertig, van wie er nog veel geen ouder zijn, dus het is niet onlogisch als het gaat gebeuren.”

Regels

Volgens Toonders zijn de reacties enthousiast. “Ook van vrouwen die al moeder zijn. Die weten wat het krijgen van een kind betekent voor de vader en moeder.” Het is in principe de bedoeling dat de vader meteen na de geboorte de vier weken opneemt. “Dat is de basis. Maar dit kun je niet precies in regels gieten, dus in overleg kun je ervan afwijken.”

Overigens is Yonego geen koploper als het gaat om vaderschapsverlof. Vaders met ambitie hebben aan Netflix een goede. “Daar krijgen vaders een jaar lang vaderschapsverlof”, aldus een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Een compleet overzicht van vadervriendelijke bedrijven is er niet. “We zijn bezig de CAO’s te inventariseren.”