De Bredase burgemeester Paul Depla, advocaat Gerard Spong en oud-rechter Frits Lauwaars gaan met elkaar in debat over de toekomst van het Nederlandse gedoogbeleid ten aanzien van softdrugs.

Depla stelt dat het beleid "failliet" is en Spong noemt het "hypocriet". Het debat op 8 januari wordt geleid door Filemon Wesselink en wordt gehouden in The Grass Company in Tilburg, de coffeeshop die werd opgericht door Johan van Laarhoven.

Van Laarhoven werd onlangs in Thailand veroordeeld tot een celstraf van 103 jaar.

De PvdA’er Depla is een van de zeven burgemeesters die meewerkten aan het rapport "Het failliet van het gedogen, op weg naar de cannabiswet", dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) onlangs publiceerde.

Bevoorrading

Het huidige beleid houdt in dat coffeeshops cannabis wel mogen verkopen en klanten er een jointje mogen roken, maar dat de teelt van cannabis en het bevoorraden van coffeeshops strafbaar is.

Volgens Depla staat het beleid een effectieve aanpak van problemen in de weg. De burgemeester gaat met Spong en oud-rechter Lauwaars in debat over de toekomst van het gedoogbeleid.

Het debat vindt plaats om 15.30 uur. Ook de Tilburgse burgemeester Peter Noordanus, die tevens leidinggeeft aan de Brabantse "henneptaskforce', is uitgenodigd om aan het debat deel te nemen.