De D66 in Breda twijfelt of de gemeente genoeg geld heeft om het referendum over de associatieovereenkomst met Oekraïne te garanderen voor haar burgers.

GeenPeil heeft actie gevoerd om te zorgen dat er in Nederland gestemd kan worden over de associatieovereenkomst. De overeenkomst is gericht op samenwerking tussen de EU en Oekraïne.

Schatting

Een eerste schatting van de Vereniging Nederlandse Gemeente is dat een dergelijk referendum ongeveer 42,2 miljoen euro kost, terwijl het ministerie slechts de helft beschikbaar stelt.

Volgens D66 is het de verantwoordelijkheid van de gemeente om te zorgen voor de toegankelijkheid, ofwel het aantal stemlokalen. "Daarbij moet het niet uitmaken of een kiezer voor of tegen is, maar de kiezer moet wel een geinformeerde keuze kunnen maken."

Voldoende geld

D66 wil daarom van het stadsbestuur horen of men nu denkt dat er voldoende geld beschikbaar is. Daarnaast wordt gevraagd om slimme oplossingen, zoals mobiele kantoren, zodat senioren makkelijker kunnen gaan stemmen.

Daarnaast willen de democraten dat het college kijkt naar nieuwe manieren om de mogelijkheid tot stemmen onder de aandacht te brengen. "Denk daarbij aan een stemlokaal in een boot, dat door de Singels vaart. Of een stemlokaal in een 'glazen huis' op de Grote Markt."

Op 6 april 2016 wordt er gestemd over de associatieovereenkomst.