Meer grip op vroegtijdige schoolverlaters in Breda en omstreken

Het percentage vroegtijdig schoolverlaters in Breda en omstreken is in het schooljaar 2014-2015 gelijk gebleven ten opzichte van het jaar ervoor. 2 procent van de schoolgangers verlaat school voortijdig.

Dit valt te lezen in het jaarverslag van Regionaal Bureau Leerplicht.

De regio West-Brabant heeft het afgelopen jaar hard gewerkt om meer jongeren op school te houden. Dit gaat om jongeren die zijn uitgevallen en jongeren die niet langer leerplichtig zijn te verleiden om terug de schoolbanken in te duiken.

Sinds schooljaar 2013-2014 is het percentage voortijdig schoolverlaters gelijk gebleven, namelijk 2%. Dit ondanks de wijzigingen in de wet- en regelgeving, waardoor de Entree-opleiding als vangnet niet langer een optie is voor alle schoolverlaters zonder diploma.

Dat is volgens bestuurder Ilona Dulfer van ROC West-Brabant een zorgelijke ontwikkeling. 

"Nieuwe wetswijzingen ten aanzien van de Entree opleidingen brengen namelijk ook risico’s met zich mee. Met name voor de leerlingen die uitvallen in niveau 2. Immers, voorheen was de Entree-opleiding dan een mooi vangnet. Maar, dat kan nu niet langer."

Wijzigingen

Andere wijzigingen pakten wel goed uit. "Het nu behaalde resultaat, een daling van het percentage voortijdig schoolverlaten van 4,4 naar 2,0%, is misschien wel het hoogst haalbare," zo laat Dulfer weten.

In het jaar 2015-2016 wil de regio onder andere meer het talent van de leerling benutten, het schoolverzuim van 18-plussers aanpakken en in samenwerking met partners een regionale aanpak ontwikkelen. Ook wordt extra aandacht besteed aan het mogelijk maken van sneller tussentijds instromen op een opleiding.

Lees meer over:
Tip de redactie