Het Chassé theater in Breda, dat dit jaar twintig jaar bestaat, is voor de derde keer genomineerd voor de titel theater van het jaar.

De Vereniging Vrije Theater Producenten (VVPT) heeft theaters door heel Nederland geëvalueerd. Met als resultaat dat er maar liefst negen theaters in de running zijn voor de prijs.

Het Chassé Theater is al tweemaal eerder genomineerd (in 2010 en 2014), maar heeft de prijs nog niet mee naar huis mogen nemen. In 2010 ontving het Luxor theater in Rotterdam de prijs en in 2014 zorgde het Parktheater in Eindhoven ervoor dat het Chassé theater er wederom naast greep.

De prijs wordt op 11 januari 2016 door de VVPT tijdens de VVPT Theaterbeurs in het Beatrix Theater te Utrecht uitgereikt. De prijs viert tevens dit jaar zijn vijftienjarige jubileum. De winnaar van de prijs ontvangt de exclusieve  theaterstoel, ontworpen door Carla Janssen-Höfelt.

Criteria

Bovenop de standaard criteria (zoals communicatie, techniek, gastvrijheid en meer) is er dit jaar in de beoordeling extra aandacht besteed aan de wijze waarop theaters bestaand en nieuw publiek proberen te binden. Ook de passie voor het theatervak, de professionaliteit en de kwaliteit van het programma heeft meegespeeld in de evaluatie.

De overige genomineerden zijn het Theaterhotel Almelo (Almelo), Schouwburg Amphion (Doetinchem), De Goudse Schouwburg (Gouda), De Rijswijkse Schouwburg (Rijswijk), Theaters Tilburg (Tilburg), Theater De Leest (Waalwijk), het Zaantheater (Zaandam) en de Zwolse Theaters (Zwolle).