De gemeente Breda gaat vanaf 1 januari 2016 reclamebelasting heffen. Met die reclamebelasting kan het Ondernemersfonds in de binnenstad worden gevuld.

Het besluit werd donderdagavond door de gemeenteraad genomen.

Met het fonds moeten gezamenlijke acties worden opgezet die het winkelen en recreëren in de binnenstad aangenamer maker. Dan valt er te denken aan stadspromotie in andere steden, maar ook aan kerstverlichting en kerstversiering.

Jaren geleden werd al geprobeerd om zo’n fonds te vormen, maar dat mislukte. Vooral kleine ondernemers blokkeerden het voorstel. Zij waren bang dat er te weinig verschil zou zijn tussen de bijdrages van ondernemers. Het zou volgens hen namelijk oneerlijk zijn als een grote keten met grote omzet evenveel zou bijdragen als een kleine ondernemer.

In de huidige plannen voor het Ondernemersfonds wordt het tarief bepaald op basis van de WOZ-waarde  van de panden. De laagste bijdrage is daarbij 250 euro per jaar, de hoogste 550 euro.

Draagkracht

Vrijwel alle partijen stemden voor de invoering van de belasting en daarmee ook voor het fonds. Alleen een raadslid van Breda'97 en de CDA-fractie zien het fonds niet zitten. De partij is onder andere bang voor onvoldoende draagkracht onder ondernemers en had liever gezien dat de binnenstadsondernemers hadden gestemd over het plan. 

In 2018 wordt de werking van het fonds geëvalueerd.