Zes studenten van de NTHV in Breda hebben een documentaire gemaakt over het leven van de Bredase straattrommelaar Rich Martina.
 

Deze dinsdagmorgen ging de tien minuten durende docu over het leven van Martina in première tijdens het NHTV-filmfestival in Pathé Breda.

Martina vond het een hele eer om mee te werken aan een documentaire over zijn leven. "De samenwerking met de studenten was prima en ik vind dat er een goed resultaat is neergezet", vertelt hij na het zien van de film.

Een grote glimlach op zijn gezicht. "Ik herken mezelf er zeker in terug, alleen mistte ik af en toe mijn passie voor drummen. Maar dat is een kleinigheidje, die jongens verdienen een compliment."

Het idee voor de film ontstond bij Lars van Buuren, producer van het team. "Ik ging laatst op vakantie in Berlijn en kwam daar een straatartiest tegen. Hij had een mooi verhaal en ik wilde hier eigenlijk wat mee doen. Dit kwam er helaas niet van, tot ik dacht aan Richi."

Persoonlijke vragen

De makers zochten een manier om zo goed mogelijk Martina’s verhaal te vertellen. "Dat hebben we gedaan door hem veel persoonlijke vragen te stellen. Hij is zo positief en plukt de dag. Als kijker wekt dat interesse bij je en dus was Richi daar de ideale persoon voor."

De studenten kregen in totaal twaalf weken de tijd om de documentaire in elkaar te zetten. "En daarvan hebben we ongeveer vijf weken er echt aan kunnen werken. De overige weken moesten we vooral veel regelen. We hadden in totaal twee dagen nodig om heel het beeldmateriaal compleet te hebben."

Ochtendgymnastiek

In de film zit je bovenop Richi. Het begint al in zijn woonkamer, waar je hem na het wakker worden zijn ochtendgymnastiek ziet doen.

Twee keer honderd push-ups, tussendoor vijftig sit-ups. Ook filmden ze hem tijdens een djembéclinic en op straat bij zijn vaste plek op de hoek van de Karnemelkstraat en de Eindstraat. "Liefst wilden we hem wel langer volgen, maar wij moeten nu ook afstuderen."

De documentaire viel niet in de prijzen. "Dat is jammer, maar we zijn blij met ons resultaat", aldus Van Buuren. De jury verkoos de film Family Wheel als winnaar, terwijl de film Stuck (beste fictie) en That is Yvo (beste non-fictie) ook in de prijzen vielen. De publieksprijs ging naar de film Andy.

Bekijk de documentaire op de website van BredaVandaag