Het schip van het 'Atlas Initiatief' krijgt de komende vijf jaar een ligplaats aan de Veilingkade in Breda. De Atlas, een breed inzetbaar kunstatelier, biedt vanaf januari 2016 ruimte aan kunstenaars, kunstorganisaties en -studenten uit Breda en omgeving voor werkperiodes en exposities.  

De voormalig Poolse viskotter van 24,50 meter lang uit 1974, is in maart in Duitsland gekocht door initiatiefnemers en partners Stijn de Geus (31) en Laura Schippers (30).

Het idee om het schip te kopen is volgens Schippers een lang proces geweest. "We waren veel over de toekomst aan het nadenken en wilde eigenlijk iets anders dan een vaste woning. Daarom kwamen we bij het idee om naar schepen met ruimte voor een kunstatelier te kijken", vertelt ze.

Twee maanden geleden kwam het zeeschip, na een tocht van twee dagen over zee van Hamburg naar Stellendam via Dinteloord, aan in Breda en meerde af aan het Haveneiland.

Origineel

De Atlas is voor een groot deel nog in de staat waarin deze is aangekocht. Zo is het originele Poolse interieur nog aanwezig.

De bedoeling van de komende vijf jaar is volgens Laura Schippers, die zelf ook aan de kunstacademie St. Joost heeft gestudeerd, zoveel mogelijk kunstprojecten en kunstenaars te zoeken voor het Atlas Initiatief.

Verder wordt het schip ook gerenoveerd en zelfvoorzienend gemaakt.

Opening

Tijdens de Cultuurnacht op 22 januari 2016 opent het schip voor het eerst haar deuren voor het publiek. Kunstenaar Tibor de Jong zal ieder uur zijn verhaal Woensdag, geïnspireerd op het schip, voordragen.

In 2016 start onder andere ook de studentenresidentie Vertrekpunt, waarbij studenten van het AKV St. Joost een werkweek met een eendags-expositie kunnen doen op het schip.

In 2020 vertrekt de Atlas vanuit haar thuishaven Breda. "Tegen die tijd is het schip ook bewoonbaar en willen we voor onbepaalde tijd weg. De Atlas dient dan tevens als mobiele kunstresidentie waarin kunstenaars de mogelijkheid hebben om mee te reizen."

Experiment

De vijf jaar dat de Atlas in Breda aan het Haveneiland ligt, wordt door De Geus en Schippers vooral gezien als een experimenteerfase waarin de identiteit van het initiatief verder ontwikkeld wordt. 

Het schip aan de Veilingkade wordt vrijdag 27 november door Wethouder Marianne de Bie omgedoopt van Anna-Maria tot Atlas. De doop staat symbool voor de nieuwe invulling die het schip krijgt.