De rechter heeft Fit For Free uit Breda geen gelijk gegeven in het hoger beroep dat het had aangetekend tegen een eerder besluit van de rechter over buurman Back 2 The Gym.

Beide sportscholen zitten aan de Franse Akker, aan de rand van de Haagse Beemden.

Voor Back 2 The Gym-eigenaar Bo Laagewaard is de boodschap van de rechter een opluchting. Zes weken geleden was de zitting.

“Eindelijk, na zoveel jaar strijden is het klaar.” Voor zijn bedrijf betekende de afgelopen jaren een periode van onzekerheid. “Je kunt niet investeren, want je zit constant met de vraag of je mag blijven of niet.”

Adres

Inmiddels zit Back 2 The Gym zes jaar aan de Franse Akker, randje bedrijventrerrein Emer, aan de achterkant grenzend aan de Emerparklaan. Bij de start ging het eigenlijk al fout. Laagewaard kreeg op het stadskantoor te horen dat hij zich zonder problemen mocht vestigen op dat adres. Die toezegging kreeg hij niet op papier bevestigd. Nadat hij met zijn school intrek nam aan de Franse Akker bleek de werkelijkheid anders.

Nachtmerrie

Wat volgde was een juridische nachtmerrie. Eerst met de gemeente, die het bedrijf eerst weg wilde hebben op basis van het - aangepaste - bestemmingsplan.

De gemeente zette zich daarna juist in voor het verblijf van Back 2 The Gym, vanwege de sociale functie in de wijk. Of, zoals het college nog eens betoogde tijdens het hoger beroep: “De vestiging van Back 2 The Gym, die zich met name richt op vecht- en verdedigingssporten, draagt volgens het college bij aan de sportieve activering van jeugd en (jong)volwassenen.”

Parkeernorm

Vervolgens dook buurman Fit For Free in de juridische boksring. De laatste zaak, waarin dus deze week uitspraak werd gedaan, betrof een hoger beroep over de parkeernorm, die door Back 2 The Gym overtreden zou worden. Daarin kreeg Fit For Free dus ongelijk.

“Er valt een last van mijn schouders, absoluut”, vertelt Laagewaard. Wat hem betreft kunnen beide bedrijven vreedzaam naast elkaar verder. “We doen echt wat anders, wij richten ons op groepslessen. Het contact was slecht, maar wat mij betreft kan daar een streep onder.”