De sfeer binnen de zeskoppige fractie van het CDA in de Bredase gemeenteraad zou volledig verziekt zijn. Dat zou blijken uit het rapport dat oud-burgemeester Hans van Agt van Etten-Leur heeft opgeleverd aan de fractie en dat in handen is gekomen van BNDeStem.

Fractievoorzitter Peter Elbertse is de gebeten hond. Herkent hij zich in dat beeld?

“Ik moet zeggen dat het mij pijn en verdriet doet en alles wat je daarbij kunt bedenken, dat dit is uitgelekt. Het is niet fijn, zal ik maar zeggen. Het komt vanuit het CDA.”

De sfeer zou niet goed zijn.
“Er ligt een verslag en daar staan dingen op papier. Hans van Agt heeft op verzoek van de fractie één-op-één gesprekken gehad met de fractieleden. Daar is een verslag van gemaakt om te bespreken in de fractie. Dat moet nog gebeuren.”

Hoe lang kende je het rapport al?
“Al wat langer. Ik denk twee weken. We wisten al in augustus dat er wat te bespreken viel, maar we hebben als fractie gezegd dat het politieke handwerk voor ging. We hebben ervoor gekozen dat eerst te doen, zoals het bespreken van de begroting. Daarvoor moet ik de fractie ook complimenten maken. Daarom is het dubbel zo zuur dat iemand gemeend heeft dit te moeten lekken.”

Merk je dat de druk binnen de fractie anders is dan tijdens de collegeperiode, waar je als CDA-fractie net als de andere fracties, te maken had met de minimale meerderheid en de benodigde fractiediscipline?
“Die druk is er zeker af. We hadden inderdaad één zetel meer, maar dat was een meerderheid. Of dat bepalend is geweest? Ik denk dat dat er los van staat. Er gingen zaken niet goed en dat gaan we bespreken. Het is ook niet nodig om dit te groot te maken.”

De inhoud van het rapport geeft jou geen aanleiding om op te stappen? Er staat niet in: met Peter is niet te werken?
“Als dat zo zou zijn dan ben ik gewoon weg. Dat is duidelijk niet aan de orde. Het gaat om vertrouwen. De vergelijking met een huwelijk is wel goed. Als het binnen een huwelijk niet lekker gaat, dan praat je daar over. Soms met hulp van een ander. Dan is het ook niet fijn als dat in de krant komt.”

De partij komt ook nog met een rapport over het missen van de coalitie deze zomer. Wat verwacht je daarvan?
“Ik ken de inhoud van dat rapport niet. Dat is iets van het bestuur. Ik zie het met vertrouwen tegemoet. Als het er is, pas dan vind ik daar iets van. Het belangrijkste is dat we met elkaar in gesprek blijven.”