Woningcorporatie Laurentius wacht op het juiste moment voor het starten van een civiele zaak tegen voormalig directeur Walter Vermeulen. Dat meldt een woordvoerder van de corporatie.

Vermeulen wordt ervan verdacht de corporatie te hebben benadeeld bij verschillende vastgoedtransacties tussen de corporatie en Wildhage. Daar zou sprake zijn van een ABC-transactie, waarbij één of meerdere panden op een dag worden aangekocht en doorverkocht met een onverklaarbare waardestijging. Met dit soort transacties zou Vermeulen de corporatie ernstig hebben benadeeld.

Belangen huurders

"De intentie om een procedure te starten is er inderdaad", stelt de woordvoerder van Laurentius namens de directie.  "Of, wanneer en hoe we een procedure starten, dat overleggen we met onze juristen. We wachten op een goed moment om onze belangen en die van onze huurders te behartigen. Dat is nog niet duidelijk."

Afgelopen week meldde BNDeStem dat Walter Vermeulen en het Openbaar Ministerie tot een schikking zijn gekomen. De schikking zegt niks over het verdere verloop van de rechtszaak tegen de voormalige directeur, noch over de mogelijkheden voor een civiele procedure.

Aangifte

Laurentius deed begin 2013 opnieuw aangifte tegen Vermeulen. Toen beschuldigde de corporatie hem van deelname aan een criminele organisatie, fraude, oplichting, witwassen, belastingontduiking en omkoping. Vermeulen werd op staande voet ontslagen.  

De corporatie kwam begin 2012 in het vizier van de minister, die Laurentius onder toezicht plaatste. Vermeulen werd 21 mei 2012 aangehouden. Sindsdien bouwt het OM aan een zaak tegen hem en enkele medeverdachten, onder wie de directeur Wim Snoeren van Wildhage.