Vanaf maandag worden drie kastanjebomen op het plein bij de kruising Baronielaan/Johan Willem Frisolaan in Breda ingepakt.

De drie bomen krijgen een warmtebehandeling, ter bescherming tegen de kastanjebloedingsziekte. “Afgelopen juni is met succes al een proefbehandeling gedaan met een warmtedeken om de stam van één van de vier zieke kastanjebomen in de Baronielaan”, aldus de gemeente.

De warmtebehandeling is ontwikkeld door Wageningen University & Research Centre (WUR), Prop Boomtechniek en Ruvoma.

Monumentale waarde

De reden dat de bomen een warm dekentje krijgen is de monumentale waarde van de kastanjes. De vier kastanjebomen bepalen het beeld van het plein aan de Baronielaan. “De gemeente wil deze bomen duurzaam en veilig behouden. De bomen vertonen al tekenen van de bloedingsziekte, maar zijn nog niet zo ver aangetast dat ze gekapt moeten worden”, aldus Breda in een bericht aan de omwonenden.

Het doel van de warmtebehandeling is om de ziekte te bestrijden door delen van de stam en hoofdtakken in te pakken. “Langzaam gaat de temperatuur van de ingepakte stam- en takdelen omhoog tot veertig graden. Bacteriën kunnen niet tegen deze warmte. De verwachting is dat de stam bacterievrij wordt en de boom zich kan herstellen.”

Besmet

De kastanjebloedingsziekte is een veel voorkomende ziekte in Bredase kastanjebomen. Zo’n 75 procent van de Bredase kastanjebomen is besmet met de ziekte. Daardoor neemt het aantal kastanjebomen sinds enkele jaren af.

“De verwachting is dat de komende jaren voor nog meer bomen dit lot wacht. Daarom werkt de gemeente graag mee aan een wetenschappelijke proef die een remedie tegen deze ziekte kan betekenen.”

Het inpakwerk duurt naar verwachting twee weken.