Station Breda heeft de titel ‘Schoonste Stationsgebied van Nederland 2015’ in de wacht gesleept in Utrecht. Hiermee liet ons station Helmond en Oldenzaal achter zich.

Het station, dat nog niet helemaal af is, werd bekroond met een 7,99 op basis van enquêtes onder de bezoekers. Ook werd er gekeken naar de inrichting en het gedrag van mensen. De prijs werd uitgereikt tijdens het Rendement van Schoon-congres in Utrecht.

"Het station is nog gloednieuw. Daarnaast is het strak en netjes. Wat ook opviel was dat er nog geen vandalisme was gepleegd en er geen onkruid was", meldt Anne van Santen van NederlandSchoon. "Wat ook opvallend was, was dat de architectuur en de structuur van het station door bezoekers in verband werden gebracht met de schoonheid."

Voor de Schoonste Stationsgebied Verkiezing heeft de organisatie onderzoek gedaan in 60 Nederlandse stationsgebieden. Voor het onderzoek werd van alle stations de voorpleinen gemeten en bij 44 stations werd ook de stationshal onderzocht. De prijs voor het schoonste stationsgebied van Nederland werd bepaald op basis van de metingen op de voorpleinen.

Helmond (7,86) en Oldenzaal (7,82) zaten maar een tiende achter Breda. "Misschien lag er wel een tegeltje scheef. Het scheelde in elk geval niets."