Het gaat niet goed met het Breda Hoen, een Bredase kip. In de stad zijn er bij de laatste telling nog maar drie geteld en in heel Nederland zijn er nog maar 351. Omdat het een Bredase kip is, wil Vereniging Breda Hoen niet dat deze kip uitsterft.

Als het aan Ben Brouwers ligt, moet het Breda Hoen weer op de kaart gezet worden. Hiervoor is de Vereniging Breda Hoen een crowdfundingcampagne opgestart. 

Hiermee moet 4.500 euro mee op worden gehaald om op de pilot locatie, Bernhard de Wildestraat in de Hoge Vucht, hoenklaar te maken. De bouw hiervan start, volgens de planning, in het voorjaar van 2016.

Omheining

Met het opgehaalde geld wordt op deze 400 vierkante meter grond een stevige omheining geplaatst, een nachthok gebouwd en komt er een eenvoudige werk/opslag-ruimte. Er komen 50 kippen.

Daarnaast moet er geld zijn voor voer. “Pas na enige maanden komen er inkomsten de verkoop van eieren en biologisch vlees, waardoor we op termijn selfsupporting worden.”

Subsidie

“Daarnaast zijn we aan het bekijken of we in aanmerking kunnen komen voor subsidie en loopt er een aanvraag bij het Rabo Coöperatie Fonds”, vertelt Brouwers. Met deze subsidies en fondsen hoopt de vereniging het project een versnelling te geven door op meerdere locaties te starten.

Ook politieke partijen zijn volgens Brouwers enthousiast. Een ingediende motie tijdens de afgelopen raadsvergadering om de kip te steunen, werd weer ingetrokken. “Waarom is ons een raadsel.” De motivatie van de wethouder, tijdens de behandeling in de raad “Crowdfunding is voor de crowd”.

Maar Brouwers geeft de moed niet op. “Wij zijn overtuigd van het feit dat het Breda Hoen niet verloren mag gaan.”

Breda Fowl

Het Breda Hoen, in de volksmond ook wel ‘Kraaikop’ genoemd, vindt zijn oorsprong in Breda. In andere landen wordt er in de naam van deze kippensoort verwezen naar Breda. In Groot-Brittannië heet de hoen bijvoorbeeld Breda Fowl. En in sommige landen heet de kip gewoon ‘Breda’. Daarom wordt ook in Nederland gesproken van het Breda Hoen.