De gemeente gaat meerdere bomen in Breda vervangen. Het gaat om zieke bomen aan de Mechelenstraat en in de Van Hogendorpstraat. In beide straten vinden de werkzaamheden op 19 november plaats.

Vijftien bomen in de Mechelenstraat zorgen voor gevaarlijke situaties, omdat deze takken laten vallen, meldt de gemeente in een Breda Bericht voor de omwonenden. Een aannemer gaat de bomen tegenover de huisnummers 2 tot en met 40 rooien naar aanleiding van meldingen die bij de gemeente binnen zijn gekomen.

In de kroon van de bomen zit volgens de gemeente veel dood hout, takken met scheuren en takken waar de schors van afsterft. Dit wijst op een schimmel die voor taksterfte zorgt. “Hiervoor is geen behandeling.”

Schimmels

Ook de bomen aan de Van Hogendorpstraat zijn ziek. Na een inspectie van de gemeente werd duidelijk dat die van de vijf bomen in deze straat zijn aangetast door schimmels. In de stamvoet van een boom tegenover huisnummer 46 is een grote holte waardoor de boom kan breken.

Ook de bomen bij twee andere huizen hebben een holte. Wegens veiligheidsredenen worden ook deze gekapt na de bezwarentermijn.

Door de onveilige situatie wijkt de gemeente af van de normale kapprocedure. De bomen worden meteen gerooid als de kapvergunning is afgegeven.

Nieuwe bomen

In beide straten worden nieuwe bomen geplant. In de Mechelenstraat wordt rekening gehouden met de beschikbare ruimte en sierwaarde, de planten langs de groenstrook komen niet terug. In de Van Hogendorpstraat worden drie van dezelfde nieuwe bomen geplant.