Het Chassé Theater in Breda besteedt uitgebreid aandacht aan de Franse choreograaf Boris Charmatz. Op 26 november begint het programma met de film Les Disparates. Op 9 en 10 december vinden voorstellingen van de choreograaf plaats.

Charmatz is nu de populairste choreograaf in internationale dans. Het Chassé Theater besteedt daarom uitgebreid aandacht aan hem.

Op 9 december toont Charmatz zijn choreografie ‘Manger’. Hierbij is het zwaartepunt van de beweging gelokaliseerd in de mond. “Manger is een rake verbeelding van het wezen van consumeren”, vertelt Eva Stravers van het Chassé Theater. Veertien dansers eten onophoudelijk, ongeacht of zij dansen, praten, slapen, vrijen of zingen. Gaandeweg ontstaan daarin patronen.

Gesloten ruimte

De dag erna vindt de voorstelling A bras-le-corps in de MK2zaal plaats. Tijdens deze voorstelling bevindt men zich in een gesloten ruimte zonder onderscheid tussen podium en publieksgedeelte. Iedere beweging brengt het publiek dichter bij de dansers.

Als opmaat naar de voorstellingen wordt op 26 november een registratie getoond van zijn veelgeprezen choreografie Les Disparates. “Cineast César Vayssié maakte er een film van die het complete palet aan emotie vertolkt. Van lach tot grimas, van het gewicht van gevoelens tot de lichtheid van het lichaam.”

Boris Charmatz werkt ruim vijftien jaar als choreograaf. Daarvoor studeerde hij kunstgeschiedenis en filosofie en voltooide een dansopleiding aan de ‘Ecole de Danse’ in Parijs. Samen met anderen richtte hij in 2003 een nomadische zelfvoorzienende school op. Leerlingen kregen les in kunst, dans, literatuur, filosofie en politiek.

In 2011 was aan hem de eer om het Festival d’Avignon invulling te geven.