Met de actie "Heet in huis" wil de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) studentenhuizen in Breda brandveilig maken.

Niet alle Bredase studentenhuizen zijn brandveilig meldde de LSVb op basis van haar eigen onderzoek.

Drie Bredase studentenhuizen werden, samen met 327 andere studentenhuizen in Nederland, getest op de kennis van materialen en vluchtroutes, het gebruik van apparaten en de aanwezigheid van een koolmonoxidemelder.

Blusmaterialen zijn in voldoende mate aanwezig, maar in twee van de drie huizen is hierover onvoldoende kennis. Daarnaast is in twee van de drie huizen geen vluchtplan aanwezig, terwijl er wel voldoende vluchtroutes zijn.

Motie

In de behandeling van de begroting donderdagavond werd door de Bredase raad een motie van SP aangenomen om de brandveiligheid in de studentenhuizen te vergroten. Wethouder Van Lunteren bleek hierover al contact te hebben gehad met LSVb.

"De gegevens hebben we inmiddels. We kijken waar het mismatcht met onze gegevens. Het lijkt dat sommige bewoners niet wisten hoe de brandblusser werkte. We nemen het advies graag ter harte om te kijken hoe studentenhuizen brandveiliger te maken."

De uitkomsten van Breda lijken wel enigszins op het landelijke beeld. Deze cijfers blijken namelijk voor de helft van de Nederlandse studentenhuizen te gelden. "Dit zijn verontrustende cijfers. Het is duidelijk dat er meer aandacht voor brandveiligheid nodig is", meldt Stefan Wirken, voorzitter van LSVb.

"Brandveiligheid is een onderwerp waar studenten niet echt mee bezig zijn, maar juist daarom gaat het vaak mis."

Tour

Daarom is de LSVb een campagne gestart, bestaande uit een game, een website en een tour langs verschillende studentensteden. Breda wordt echter niet aangedaan tijdens de activiteiten.

Wel kunnen Bredase studenten de game spelen. Hierin komen zeven brandgevaarlijke situaties voorbij. "We hopen dat de situaties in de app voor de studenten leuk zijn, maar vooral herkenbaar", laat de vakbond weten.

Met deze campagne en de resultaten van het onderzoek hopen zij studenten ervan bewust te maken dat zij niet teveel stekkerdozen aan elkaar koppelen en de brandmelders niet uitschakelen bij een feestje.

Ook willen zij dat verhuurders in actie komen om aan de regelgeving te voldoen.