Buurtbewoners zijn flink geschrokken van de vermoedelijk bomaanslag woensdagavond op het Thorbeckeplein in Breda. Het is het gesprek van de dag in de wijk. “Eerst de overval op cafetaria Pink Panther, daarna op de Zeeman en nu dit”, is dan ook veel te horen.

De ontplofte auto stond op de hoek van het Thorbeckeplein en de Van der Duyn van Maasdamstraat. “De knal was tot aan in Bavel te horen”, weet een van de buurtbewoners.

Zo’n twintig omwonenden staan bij de locatie van de aanslag. Buurtbewoners fietsen voorbij, stoppen even en maken een praatje. Anderen nemen een kijkje tijdens een wandeling met de hond.

Schade

De afzetlinten van de politie worden langzaamaan weer opgeruimd, maar de schade aan de woningen is duidelijk zichtbaar. De ramen van de huizen waar de auto stond geparkeerd zijn eruit geknald door de harde explosie.

Glassplinters liggen tot een paar meter verderop op de straat. Een stuk trottoir is vernield. Enkele bloedspetters zijn nog te zien op de straatlantaarn. 

Er is veel politie aanwezig, net als de technische recherche. De betrokken zwarte Mercedes is al weg, meegenomen voor verder onderzoek. De directe buren en omwonenden staan verloren op straat, praten de gebeurtenis van woensdagavond van zich af.

Gekrijs

Een van de bewoners uit de rij is duidelijk van slag. Zij is een van de personen die haar huis nog niet in mag in verband met het onderzoek. “Ik ging om half 11 naar bed en ik hoorde een voordeur dichtslaan. Daarna kwam er een vreselijke knal. Het glas vloog me om de oren. Gegil, gekrijs, het was ongelofelijk. Ik heb meteen mijn broer gebeld”, zegt ze. De vrouw heeft afgelopen nacht kunnen slapen bij haar broer.

Een bewoner uit de Spiegelstraat, een straat verderop, komt in haar scootmobiel voorbij gereden. “Ik wilde naar bed gaan, en ineens was er een grote knal te horen. Alles in huis trilde. In het begin dacht ik aan een vuurwerkbom of aan een gasexplosie. Later hoorde ik sirenes en de helikopter. Ik ben gewoon binnen gebleven. Ik heb gelukkig geen schade aan mijn huis”, vertelt ze.

“Ik vind het heel zielig dat dit gebeurt. Ik voel me ook niet meer veilig. Ik zou graag meer politiesurveillance zien in de wijk”, zegt ze. Een andere man die er bij staat zegt dat dat toch niet helpt bij dit soort incidenten.

Bewuste aanslag

De explosie die woensdagavond plaatsvond, was vermoedelijk een bewuste aanslag op de 63-jarige Chris, een bekende van politie en justitie. “Het is met grof geweld gebeurd”, zegt een andere buurtbewoner. “Hij schijnt met de autobumper in zijn lichaam hebben gelegen. Zijn ledematen waren eraf geknald. Overal was bloed te zien.” De man is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht.Om 12.30 uur arriveert burgemeester Paul Depla. Hij loopt meteen naar de plaats van de aanslag, neemt de schade op en praat met de politie. Ook gaat hij in gesprek met de buurtbewoners. Hij luistert naar de verhalen en de ervaringen.

Een vrouw barst in tranen uit wanneer ze haar verhaal doet. Het trekt veel bekijks. Een man draait een shagje terwijl hij met Depla in gesprek is. Dit gun je niemand, zegt de burgemeester daarna tegen de pers. “Het is vreselijk voor de mensen uit de omgeving, zij zijn onbedoeld slachtoffer geworden”, aldus Depla. Voor bewoners die er behoefte aan hebben, wordt er slachtofferhulp ingeschakeld.