De gemeente Breda moet een eind maken aan de ongelijke betaling van jongeren onder de 23 bij Atea. Dat gaat de SP donderdagavond tijdens de behandeling van de begroting aan de verantwoordelijke wethouder vragen.

Bij Atea werken nog 28 mensen tegen het minimumjeugdloon, blijkt uit antwoorden op vragen van de SP-fractie.

“Uit de antwoorden op raadsvragen die we eerder hadden gesteld bleek dat bij de gemeente zelf geen werknemers tegen het minimumjeugdloon werden betaald”, vertelt fractievoorzitter Bas Maes. Daarop stelde de fractie zogenoemde technische vragen, waaruit de cijfers van Atea blijken.

Jeugdloonvrij

Dat rijmt volgens Maes niet met de stelling dat de gemeente Breda jeugdloonvrij is. “Atea valt direct onder de gemeente Breda.” Daarom vraagt hij donderdagavond om voor deze 28 werknemers het loon gelijk te trekken met het normale minimumloon. “Dat betekent dat ze van ongeveer vier naar acht euro per uur gaan.”

Maes realiseert zich dat dit voor Atea, dat financieel al lastig zit, consequenties heeft. “Maar dat is te overzien. Feit blijft dat er sprake is van leeftijdsdiscriminatie, die we normaal zijn gaan vinden, maar die het niet is.”

De behandeling van de begroting door de Bredase raad begint donderdag om 16.00 uur.