Blinden en slechtzienden kunnen tussen de Stationslaan en de Speelhuislaan in Breda op een onaangename verrassing stuiten. In het verlengde van de geleidelijn voor slechtzienden is een paaltje geplaatst.

Ook ontbreekt aan één kant de markering. Els Smith van Visio Zicht op Toegankelijkheid attendeerde de gemeente deze week via Twitter op de vreemde plaats voor de paal, die bedoeld lijkt om autoverkeer te weren.

De paal staat ter hoogte van snackbar ‘de nieuwe Bredanaar’. “Een geleidelijn is bedoeld voor slechtziende en blinde mensen. Zij gebruiken de lijn om veilig hun weg te vinden. Het is niet de bedoeling om vlak daarna tegen een obstakel aan te botsen”, laat Smith weten.

De gemeente is door Smith op de hoogte gesteld van de vreemde situatie en bekijkt de mogelijkheden.  “Het is alleen maar fijn als burgers dit soort dingen melden en meedenken”, meldt een woordvoerder.

Toegankelijk

Smith voegt daaraan toe dat de gemeente ook druk bezig is om de omgeving van het station toegankelijk te maken. “Dit is een goede zaak. Alleen worden er af en toe in de uitvoering keuzes gemaakt die minder toegankelijk blijken dan ze beoogd zijn.”

Volgens haar is goed overleg in de ontwerpfase belangrijk. Op die manier kunnen openbare gebouwen en buitenruimtes toegankelijk blijven, ongeacht beperkingen van gebruikers. “Door dit in het ontwerp mee te nemen voorkom je faalkosten.”

Missers

Het aankaarten van dit soort missers is een van de taken die Visio Zicht op Toegankelijkheid op zich heeft genomen. Dit heeft al eerder tot succes geleden, aldus Smith. “De hekken op busstation Breda staan niet meer op, maar naast de geleidelijn.” Daarnaast is contrast aangebracht op de trappen in de hal van het station.

“Ook in andere gemeenten worden we steeds vaker betrokken”, aldus Smith.