Verschillende kunstwerken gebaseerd op de kleurenleer sieren vanaf 19 november parkeergarage Het Turfschip in Breda. ‘Color Temperature’ is de eerste van de drie exposities dit jaar van het jaarlijks terugkerende ‘Interference’ van Stichting IDFX.

Van 19 tot en met 22 november houdt ‘Color Temperature’ bezoekers van de parkeergarage in zijn macht. Met Color Temperature presenteert Interference haar eigen kleurenleer. Dit wordt gedaan door een kunsttentoonstelling van drie weken verspreid over het jaar, waar je zowel wandelend als met de auto doorheen kunt.

“We speelden met het idee om over kleur te filosoferen en ontdekten de bijzondere parkeergarage. Het is erg jammer dat zo weinig mensen in Breda en omgeving de parkeergarage kennen en de kunst van Edwin Zwakman die er permanent hangt”, vertelt Klaartje Esch, organisator van Interference.

Drive-in experience

“We vonden het belangrijk dat de functie van het gebouw door blijft gaan tijdens Interference. Dus ook het rijdende verkeer in de garage”, meldt Esch. Een drive-in experience is daarbij heel bijzonder. “Zo kunnen de mensen die normaal niet de tijd nemen om kunst te bekijken heel laagdrempelig toch een extra rondje maken en in aanraking komen met Interference en kunst.”

Op de bovenste drie etages van het turfschip, rood, groen en geel, wordt een expositie getoond met sculpturen, installaties en videokunst van binnen- en buitenlandse kunstenaars. In deze expositie toont Interference een selectie van kunst waar kleur een belangrijke factor speelt.

Bioscoop

Naast de expositie is er ook een bioscoop op het dak van de parkeergarage. Hier speelt gedurende de expositie de nieuwe drieluik van Leonard Bedaux van Bedaux Cinema. Deze drieluik heeft als uitgangspunt de kleuren wit, rood en blauw.

“Hij gaat daarin aan de haal met het wereldberoemde drieluik Trois Couleurs van Krzysztof Kieślowski, een invloedrijke, Poolse filmregisseur en scenarist. ”  

Kleurfilosofie

Filosoof Jesse vanden Eynde geeft op 22 november zijn mening over het spelletje dat kleur met je zintuigen speelt. “Juist het beschouwende biedt zoveel interessante invalshoeken dat we kozen om een filosoof uit te nodigen.” Vanden Eynde gaat samen met gespreksleidster Lea Theunissen in gesprek over kleurfilosofie. Het aanwezige publiek wordt uitgedaagd om ook mee te doen.”

In elke editie van Interference ligt de nadruk op de wisselwerking tussen kunst en wetenschap. Met een jaarlijks gekozen thema nodigt Interference kunstenaars en wetenschappers uit om hun onafhankelijke, tegenstrijdige en/of onconventionele visie te geven.

De opening 19 november vindt plaats op de gele verdieping van de parkeergarage.