Een aanlegsteiger die tevens dienst doet als wandelpad. Die moet het nieuwe deel van het Valkenberg bij de Sophiastraat in Breda tot leven brengen, samen met een trapvormige kade aan de oever van de Singel.

Talud B hebben ontwerpster Merel van der Linden en Spoorbuurtaanjager Cedric Bousché de steiger gedoopt. “Het idee leeft eigenlijk al vanaf februari, toen we in gesprek zijn gegaan met de gemeente”, vertelt Van der Linden, van huis uit interieurarchitect.

In eerste instantie was het afwachten wat de plannen zouden zijn, maar inmiddels zijn aanlegsteigers opgenomen in het plan voor het Bruisend Waterplein.

Visitekaartje

Het water in de stad komt al steeds meer tot leven, zien ook Bousché en Van der Linden. Zo zijn de aanlegsteigers bij de Nieuwe Prinsenkade dit jaar verlengd. “Maar op deze plek moet iets anders gebeuren”, benadrukt de ontwerpster. “Dit kan echt het visitekaartje voor de stad worden. Je loopt er vanuit de Willemstraat zo tegenaan. Ik zoek in het ontwerp historie om te verbeelden.”

Het idee voor de steiger is vanuit het Stationskwartier komen opborrelen, ook vanuit de gedachte dat het park voor een van de meest versteende buurten van Breda letterlijk de achtertuin van de bewoners is. “En dat wordt in de toekomst alleen maar meer”, aldus Van der Linden.

Watertaxi

De initiatiefnemers spraken al met onder meer BootjeVaren over de mogelijkheden. “Het zou leuk zijn als er een soort van watertaxi ontstaat”, denkt Bousché verder.

“Of waterfietsen en kano’s.” De nieuwe verpoosplaats aan de rand van het park en aan de singel zou er komend jaar september moeten zijn. “Als Koning Willem-Alexander het station komt openen”, hoopt Bousché.

En de naam Talud B? “Talud B staat voor Talud Breda, maar in het verleden heeft er een kunstwerk van het Googlemaps-teken met een A gestaan, en wie A zegt moet ook B zeggen vinden wij.”