Het Grand Theatre aan het Van Coothplein in Breda krijgt een nieuwe bestemming. Vanaf eind november opent er een pop-upboekhandel, die enkele maanden later wordt uitgebouwd naar een boekhandel met horeca, waar ook ruimte is voor evenementen.

"We hebben inspiratie opgedaan bij El Ateneo Grand Splendid" (een historische boekwinkel in Argentinië, red.), vertelt initiatiefnemer Thijmen Jansen.

Het idee voor wat misschien wel een van de meest bijzondere boekhandels van het land kan worden, werd Jansen in de schoot geworpen. Hij was als manager van Boeken Plus in de Barones op zoek naar een nieuwe locatie nadat de Barones de zaak geen nieuw huurcontract wilde aanbieden.

"Naar aanleiding van de publiciteit over de naderende sluiting, bracht een van onze leveranciers ons in contact met Aad Ouborg, de eigenaar van het theater en toen zijn we daar gaan kijken. Dat was het begin van onze redding."

Andere aanpak

Na de kennismaking met het Grand Theatre was het Jansen én de investeerder achter Boeken Plus wel duidelijk dat dit pand om een andere aanpak vraagt. "Boeken Plus past niet bij dat pand. Het moet een boekhandel met horeca worden, waarvan ook nog gebruik gemaakt kan worden voor evenementen." 

Daarvoor heeft Ouborg als betrokken verhuurder al diverse ideeën geleverd. "Hij heeft als man van het entertainment invalshoeken waar je als boekhandelaar minder snel aan denkt."

De winkel moet dus eind november al openen. "Eerst als pop-upstore, vandaar uit nemen we onze klanten mee in de ontwikkeling naar wat het moet worden", vertelt Jansen.

Boekenweek

Rond de Boekenweek moet de opening plaatsvinden. De horeca gaat niet meteen open. "We zijn nog op zoek naar partners met goede ideeën. Ik denk niet dat we dit zelf gaan doen, we houden alle opties open. We willen eerst ons concept verder uitwerken, het moet in één keer goed zijn", zegt hij.

Voor inspiratie ging Jansen het web op. “En kwamen we terecht bij El Ateneo Grand Splendid, een van de mooiste boekhandels ter wereld in Buenos Aires. El Ateneo is ook gevestigd in een theater én heeft ook horeca. Die sfeer en uitstraling hebben we voor ogen.”

De twaalfhonderd vierkante meter die het Grand Theatre ongeveer heeft, wordt niet helemaal benut voor de boekhandel.

"De horeca heeft natuurlijk ook ruimte nodig. Misschien dat we uiteindelijk op 800 vierkante meter uitkomen, we moeten kijken of we op slimme manieren met de ruimtes om kunnen gaan", aldus Jansen.