De Bredase toiletjuf Ruby Sprenkels (24) is in de race voor de titel Toiletdame van het Jaar bij het 3FM-radioprogramma Barend & Wijnand. De toiletjuffrouw van station Breda hoort samen met nog twee andere kandidaten tot de laatste drie.  

Sprenkels is enthousiast over haar nominatie én over haar werk. "Het station komt vaak negatief in het nieuws als er weer eens iets mis is, en ik dacht, dit is wel leuk", verwijst ze via de telefoon naar de reeks aan kinderziekten, zoals de lekkende daken, kromme plafonds en haperende rookmelders.

Ze kwam bij toeval in de verkiezing. "Een collega van me bij Mezz, waar ik vrijwilliger ben, heeft me opgegeven. Ik doe dit werk nu sinds de opening van het station."

Daarvoor had Sprenkels al andere werkzaamheden in de schoonmaaksector. "Maar toen vroegen ze me voor 38 uur per week. Dat heb ik gedaan, ik ben afgestudeerd als illustratrice, maar dat valt nu toch niet mee om daar werk in te vinden."

Voor Sprenkels is het werk een feest. "Ik ben ook niet iemand die iets tegen mijn zin in blijft doen. Als ik het niet leuk had gevonden, was ik er na een week al mee gestopt. Ik zie mezelf dit werk eigenlijk nog wel een paar jaar doen. Het is echt mijn paleisje."

'Ongelukje'

Het werk heeft ook zo zijn mindere kanten, vertelde ze aan de radio-dj’s. "Het was best wel druk, en het begon te stinken. Dat werd deze keer wel heel erg. Er bleef een deur heel lang op slot. Ik klopte en toen kwam er een heel vies wijf naar buiten."

"Mevrouw ik heb een ongelukje gehad, zei die vrouw. Ze zat van boven tot onder onder de stront. Ik zei, het is beter, dat u gaat. Toen ik mijn zwabber aan het pakken was hoorde ik mijn schoteltje rinkelen, en denk dat is geen zuivere koffie. Staat ze met d’r kakklauwen ons schoteltje leeg te jatten", aldus Sprenkels.