Ondernemers bij station Breda krijgen compensatie om verbouwing

Vijf ondernemers uit de Willemstraat in Breda hebben beroep gedaan op het compensatiefonds dat de gemeente heeft opengesteld door de verbouwing van het station. Nog twee ondernemers zijn bezig met de aanvraag.

Dat bevestigt de gemeente woensdag.

De ondernemers mogen een beroep doen op dat fonds omdat het aantal passanten ernstig is teruggelopen nadat de voorzijde van het station werd afgesloten.

Het aantal daalde volgens de gemeente van 12.000 naar 2.000 passanten per dag, maar na een hertelling kwamen de ondernemers slechts op een gemiddelde uit van 680 mensen.

Nadeel

Lonneke Dijkhuis, eigenaresse van Coffee & Cream, is een van de ondernemers die over het jaar 2014 een compensatie van de gemeente krijgt. "Alle papieren zijn inmiddels goedgekeurd en ik wacht nu op de uitbetaling. Toevallig heb ik deze week gemaild wanneer ze het gaan overmaken."

Dijkhuis ondervindt veel nadeel van het afgesloten station. "Ik heb ongeveer twintig procent van de omzet ingeleverd. Ik ga dat niet allemaal terugkrijgen, maar dat is logisch."

Vijftien procent van het omzetverlies is risico voor de ondernemers. Alles wat zij daarboven mislopen wordt vergoedt door de gemeente.

De eigenaresse van de koffiezaak denkt dat niet iedereen een aanvraag indient, omdat alle papieren op tafel moeten. "Ik kan me voorstellen dat mensen daar moeite mee hebben. Mijn papieren zijn naar een onafhankelijk bureau gegaan en die hebben het bedrag berekend wat ik uiteindelijk terugkrijg", vertelt Dijkhuis.

Ingeleverd

Een andere ondernemer die veel heeft ingeleverd is de eigenaar van Coffeeshop Purple Rain. "Natuurlijk merk je dat, er lopen ineens 11.500 minder mensen langs je winkel." Toch maakt hij geen aanspraak op de vergoeding. "Dat komt omdat het pand waar ik in zit van mij is. Ik kan op dit moment mijn vaste lasten nog betalen, maar makkelijk is dat niet". zegt hij.

De coffeeshophouder is ook wel dankbaar voor wat de gemeente doet. "Als de belofte wordt nagekomen in ieder geval. Destijds hebben ze gezegd dat er minimaal hetzelfde aantal passanten langskomt als de verbouwing klaar is. Mocht dat niet zo zijn, gaan we zeker contact opnemen met Breda." 

De ondernemer hoopt dat hij het volhoudt tot eind 2016. Als alles volgens planning verloopt wordt de voorzijde voor het station dan weer in gebruik genomen. "Wat moet ik anders? Dan doen we het nu maar met de spaarcentjes."

VVV

Ook bij de VVV komen er veel minder mensen binnen. "In een maand missen we ongeveer 1.500 mensen in de winkel. Als mensen in onze winkel komen kopen ze ook vaak iets, ja. We missen de impulsaankopen", aldus Marlice Dreessen, directrice van de VVV.

Toch maakt ook de VVV geen aanspraak. "Omdat wij ook subsidie ontvangen. Het is nu even aanpoten en hopen dat we het volhouden tot volgend jaar."

Lees meer over:
Tip de redactie