Winkeliers en klanten zijn tevreden met de verbeteringen aan het nieuwe dak op winkelcentrum Hoge Vucht in Breda.

De kou en tocht zijn verdwenen door het dichtmaken van het dak. Eerder dit jaar was er nog een gat tussen de overkapping en de winkels.

"Wij als winkeliersvereniging zijn erg tevreden over het nieuwe dak", begint Annemarie Houwen, voorzitter van de winkeliersvereniging.

Sinds het nieuwe dak erop zit, beginnen de klanten langzaam terug te komen. "Het is een stuk aangenamer winkelen. Geen kou of tocht meer."

Winter

Afgelopen winter begonnen de klachten binnen te komen over het eerste dak, dat als vervanging voor het tentdoek werd geplaatst. Tussen het dak en de winkels was een gat ontstaan, waardoor de tocht, regen en sneeuw het winkelcentrum in waaiden. Dit zorgde voor een hoop tegenspraak van winkeliers en klanten.

"Natuurlijk hadden we het in een keer goed willen hebben, maar daar is nu niets meer aan te doen." Er waren verschillende bureaus ingeschakeld om een berekening te doen van de tocht.

Dit bleek volgens Houwen in de praktijk toch niet helemaal te kloppen. Winkeliers stonden vaak in thermoskleding te werken en klanten bleven steeds vaker weg.

Met de aanpassingen is het dak in feite gesloten. Wel kunnen de horizontale louvres opengezet worden, waardoor met mooi weer de wind naar binnen kan.

Koud

"Nu is het nog mooi weer, dus hebben we nog niet kunnen zien hoe het dak functioneert als het echt koud is", vertelt Ronald van der Stoep van Pets & Co Lobbes. "Natuurlijk zijn we heel blij dat het probleem opgelost is."

Ook Brasserie EdMiral heeft zijn voordeel aan het vernieuwde dak. De terrasjes zitten bijna vol en iedereen geniet van het zonnetje dat door het glas het winkelcentrum in schijnt. "Met het oude dak zaten zij eigenlijk net verkeerd. Het terras stond precies in de tocht", meldt Houwen.

Naast het dak wordt ook het binnenplein nog aangepakt. Nog voor de kerst zouden er nieuwe bankjes en olijfboompjes moeten komen. "Dat maakt het een stuk gezelliger voor onze klanten", aldus Houwen.