Het voorplein aan de Belcrumzijde van het station kampt al een tijdje met een slechte waterafvoer. Een slecht functionerende drainage was de oorzaak. Vanaf maandag gaat deze vervangen worden.

De vervanging van de drainage is een van de herstel- of verbeterwerkzaamheden die de bouwcombinatie deze aankomende weken gaat verrichten. Ook de lekkage en triloverlast van het busstation wordt aangepakt. Beide klussen moeten voor de Kerst zijn afgerond. Daarnaast wordt het vals plats annex trap tussen de twee woontorens bij de bakker aangepast.

Het werk aan de waterafvoer op het voorplein gebeurt in 25 fases van een dag. "We graven ‘s ochtends een sleuf, leggen de drainage aan, zorgden dat die functioneert, dichten het gat en bestraten het deel", aldus bouwmeester Jo Mans. Op die manier hebben reizigers het minste overlast van het werk.

Dat de vervanging nodig is, heeft een aantal oorzaken. De belangrijkste: er blijkt meer water door de aangelegde leemlaag omhoog te komen, waardoor de capaciteit van het huidige systeem onvoldoende is. Bovendien blijkt dat het systeem verstopt. Het nieuwe krijgt daarom ook putten, waardoor het eens per jaar doorgespoeld kan worden.

Poefjes

Bij het vals plat worden de uiteindes van de treden voorzien van duidelijkere randen. Daarvoor wordt eerst een sleuf in de treden gefreesd. Bovendien komen er bij de overgang van trap naar vals plat 'poefjes' te staan om deze te markeren. Die poefjes komen ook op de kopse kanten van de onbewaakte fietsenstalling. Daarmee willen de bouwers voorkomen dat fietsen en scooters buiten de rekken worden geplaatst.

Dan deel drie van het werk: de trillingen en wateroverlast bij het busstation. Iets meer dan een jaar geleden bleek dat de door bussen meegenomen smeltende sneeuw door het busdek naar de commerciële ruimten daaronder druppelde.

Daarom komt er een nieuwe waterdichte laag rond de zogenoemde dilatatievoegen. Deze voegen zorgen dat het gebouw kan werken. Ze blijken echter de trillingen van de bussen onvoldoende te dempen. Ook dit wordt aangepakt.