CDA Breda maakt zich ernstig zorgen om de veiligheid bij het bedrijventerrein Hazeldonk. In korte tijd is de parkeerplaats op plek vijf terechtgekomen van meest onveilige parkeerplaatsen in Nederland.

"25 tot 30 aangiftes per maand is eerder regel dan uitzondering", weet Peter Elbertse, fractievoorzitter van het CDA.

Het parkeertrein van de oude douane is in handen van de gemeente. "En dus zijn wij verantwoordelijk voor de veiligheid daar", vertelt Elbertse. "Op dit moment worden er enorm veel ladingdiefstallen gepleegd, maar denk ook aan drugs of illegale mensenhandel."

Volgens de politie stijgt de rustplaats naar de top drie als er niks verandert, meldt de CDA-politicus, die in de commissievergadering van deze woensdag de kwestie aan de orde stelt.

Vooral veel chauffeurs uit het Oostblok brengen de nacht door op de parkeerplaats en die doen niet altijd aangifte. "Die mensen rijden voor zeer lage tarieven door Europa. Tijd is letterlijk geld in hun ogen en dus nemen ze niet de tijd om aangifte kan doen." De criminaliteit ligt dus waarschijnlijk hoger dan uit de cijfers blijkt, vermoedt Elbertse.

Bende

Het zou gaan om een bende die actief is rondom Hazeldonk. "Op sommige avonden worden er namelijk wel tien tot vijftien pogingen ondernomen." Dat het ontzettend fout kan gaan als de dieven betrapt worden door de chauffeur, bleek een aantal weken geleden.

Elbertse: "Een Russische vrachtwagenchauffeur is toen met een ijzeren staaf, een mes en een teaser toegetakeld door een aantal criminelen."

Het CDA wil dat er nu eindelijk iets aan gedaan wordt. "Er zijn al zo veel initiatieven geweest, maar het komt niet naar de grond. Het meest ideale is gewoon een bewaakte parkeerplaats, maar er moet sowieso snel gezorgd worden voor een betere verlichting en camerabewaking op het terrein."