Breda blijft het I-criterium gebruiken voor klanten van coffeeshops. Dat criterium houdt in dat alleen meerderjarige inwoners van Nederland klant mogen zijn.

Dat meldt burgemeester Depla in een brief aan de Vereniging ABC van de Bredase coffeeshophouders.

De coffeeshophouders hadden in een brief gevraagd waarom het voorbeeld van Eindhoven niet wordt gevolgd. In deze brief geeft Depla uitleg waarom hij niet van plan is af te stappen van het I-criterium.

Depla geeft aan niet op de zaken vooruit te willen lopen. Hij verwijst naar de bespreking van de "achterdeurproblematiek" die dit najaar plaatsvindt in de Bredase raad.

Breda komt daarna met integraal beleid over de aanpak van hennep komen. "Tot dat moment handhaaf ik echter het beleid zoals we dat nu kennen", meldt Depla. Ook wacht hij graag de resultaten van het experiment van Eindhoven af.

Lokale markt

Ook snijdt hij de regulatie van de achterdeur van coffeeshops aan. Deze regulatie is volgens Depla alleen mogelijk wanneer Nederlandse coffeeshops voor de lokale markt actief zijn.

"Als ze voor de internationale markt actief zijn, zullen buitenlandse overheden zich met recht meer gaan bemoeien met ons soft drugsbeleid en dus ook met het vraagstuk van de regulering van de teelt", vertelt Depla in de brief.

Deze regulering is daarom als offensief antwoord op de illegale plantages en de gevaren en ondermijning die het gevolg zijn van de illegale plantages. "De belangrijkste doelstelling van onze inzet", meent Depla.

Wel ziet hij de risico’s van het i-criterium, zoals bijvoorbeeld straathandel, in. "Deze wegen echter minder zwaar dan de doelstelling", aldus de burgemeester.