Tijdens de Breda Nassaustad-lezing in de Grote Kerk zullen nieuwe onthullingen gedaan worden over de moord op Willem van Oranje. Dat maakt het kennisbedrijf DelfTech bekend.

Tijdens de lezing zal de reconstructie van de moord op Willem van Oranje centraal staan. Aan de hand van 3D-beelden en een vier jaar durend onderzoek doet Willem van Spanje onthullingen over de beruchte moordzaak, gebaseerd op zijn 21e eeuwse forensisch onderzoek.

Willem van Spanje is directeur eigenaar van Delfttech en dochterondernemening Delftforensics. Het bedrijf is gespecialiseerd in ‘vitrual reality’ en levert 3D-producten aan diverse opdrachtgevers in de petrochemie, architectuur maar ook forensische gebruikers.

Technieken

Diverse politiekorpsen en inlichtingendiensten in binnen- en buitenland maken gebruik van zijn 3D-animaties om misdrijven te reconstrueren. Die technieken zijn nu gebruikt om de moord op Willem van Oranje te reconstrueren. “Met verrassende resultaten”, aldus de organisatie van de lezing.

Tijdens de Breda Nassaustad lezing in de Grote Kerk van Breda analyseert Van Spanje aan de hand van 3D-beelden en computeranimaties of de getuigenverklaringen van de aanslag op Willem van Oranje op waarheid berusten of dat de geschiedenis herschreven dient te worden.

Nieuwe feiten

Onder leiding van Van Spanje hebben meer dan 20 deskundigen vier jaar lang aan dit onderzoek gewerkt. “Historici, bouwkundigen, medici en forensische experts hebben een aantal nieuwe feiten aan het licht gebracht”, aldus de onderzoekers in een aankondiging van de lezing.

Voor de reconstructie werd met ballistische experts het wapen nagebouwd en zijn er op locatie schietproeven uitgevoerd. “Middels 3D-forensische technieken zoals laserscanning, bloedspattenanalyse en daderlengte metingen zijn alle resultaten in een 3D-omgeving gereconstrueerd.”