De gemeente Breda verwacht dat er de komende tijd dertig nieuwe laadpalen voor elektrische auto’s geplaatst kunnen worden in de stad. Hiermee worden zo’n zestig auto’s voorzien van elektriciteit. 

In totaal zijn er bij de gemeente aanvragen voor 163 laadplaatsen.  

Om het elektrisch rijden verder te faciliteren gaat de gemeente in gesprek met Verenigingen van Eigenaren en Woningcorporaties om te kijken of zij bereid zijn om ook voorzieningen voor laadpalen te plaatsen in ondergrondse garages en parkeerplaatsen bij appartementen.

De gemeente heeft zelf ook in elke gemeentelijke parkeergarage oplaadpunten voor elektrische auto’s geplaatst.

Alle wijken

De behoefte aan de laadpalen komt doordat volgens de gemeente steeds meer mensen elektrisch gaan rijden. Hoeveel Bredanaren een elektrische auto of hybride hebben, kan de gemeente niet met zekerheid zeggen. De aanvragen voor laadpalen komen volgens de woordvoerder uit vrijwel alle wijken in de stad.

Met de 62 palen die al in de gemeente staan en de dertig nieuwe palen wil de gemeente de vraag tegemoet komen. Dat steeds meer Bredanaars elektrisch rijden is volgens de gemeente een goede zaak. “De leefkwaliteit verbetert, de omgeving wordt stiller en de lucht schoner”, legt een woordvoerder van de gemeente uit.  

Voorwaarden

De plaatsing van de palen moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag het groen niet beschadigd worden en moeten de palen binnen een loopafstand van 300 meter staan.

Voordat de palen geplaatst worden krijgen omwonenden de kans om eerst nog een bezwaar in te dienen. Ondanks dat de gemeente enthousiast is over elektrische rijden, blijft de aanvraagprocedure gelijk. Een paal zou binnen tien weken na aanvraag geplaatst kunnen worden.

Aanvragen

Door nieuwe afspraken te maken met aanbieders en uitgangspunten vast te stellen voor de plaatsing is de gemeente nu in staat om sneller op aanvragen in te gaan. “De kans dat de aanvragen positief kunnen worden afgewikkeld is daarmee fors toegenomen”, meldt de gemeente.