Breda Actief en sportlerarenopleiding CIOS hebben de handen ineen geslagen bij het geven van sportontspanning voor vluchtelingen op de indoor soccervelden van Optisport in Breda.

Woensdag ging een eerste groep studenten aan de slag, ook deze donderdag zorgen de Bredase sportinstructeurs voor ontspanning.

Het idee is ontstaan vanuit Gemeente Breda, omdat zij vernamen dat er behoefte was aan activiteiten voor vluchtelingen. Zij benaderden Breda Actief om sportcoaches in te zetten.

"Het is heel fijn om ondersteuning te geven. Wel is het even schakelen en puzzelen", vertelt Joan Kuipers, adviseur sport en beweging van Breda Actief.

Ook voor het CIOS was het even schakelen. "Op dinsdag hoorden we dat het plan er was en op woensdag waren de eerste studenten al aan het werk", legt Marcelien Prins, teamleider van CIOS Breda, uit.

Zodra de mail de deur uit was, gaven vijftien tot twintig studenten zich gelijk op. "Drie studenten zijn zelfs op de tweede dag weer gaan helpen", vertelt Prins.

Gewaarschuwd

Medewerkers van het CIOS hebben studenten gewaarschuwd voor wat zij daar aan konden treffen. "We hebben de studenten nadrukkelijk gevraagd of ze weten wat hun te wachten staat. Je kunt ook verdriet te zien krijgen", vertelt Prins.

Sport en bewegen is volgens Kuipers iets wat vluchtelingen altijd kunnen doen. "Het is laagdrempelig en er is geen verbale communicatie voor nodig. We kunnen zien dat ze plezier hebben ondanks wat ze hebben meegemaakt."

Veel van hun worden steeds enthousiaster over de activiteiten die gaande zijn. "Gisteren aarzelden nog veel of ze mee zouden doen, vandaag zijn het er al veel meer", zegt Kuipers. "Kinderen lopen zelfs in een soort polonaise achter de begeleiding aan naar de spellen", voegt Prins eraan toe.

Donderdag is de laatste dag dat er gesport wordt door de tijdelijke bewoners van de sporthal, daarna verhuizen de vluchtelingen en kunnen de tennissers, squashers, voetballers en andere sporters uit Breda weer aan de slag.