Niet alleen Elsevier constateert dat de Bredase hogescholen NHTV en Avans goed presteren, ook de onafhankelijke Keuzegids HBO onderschrijft dat oordeel. 

In de deze dinsdag gepresenteerde gids (pdf) is NHTV als tweede gekwalificeerd in de categorie middelgrote hogescholen. Avans Hogeschool is volgens de Keuzegids HBO 2016 de beste grote hogeschool van Nederland.

"Bij de megahogescholen is Avans al enkele jaren de uitblinker. Deze school blijkt de kunst van ‘klein binnen groot’ te verstaan. Je merkt daar niet zo gauw dat die hogeschool dertigduizend studenten telt”, stelt de Keuzegids bij het bekend maken van de ranglijst van beste hogescholen. 

Met een score van 69 in de Keuzegids HBO 2016 moet NHTV alleen Christelijke Hogeschool Ede (CHE) één puntje laten voorgaan. “NHTV is een vertrouwde naam in de top van het klassement.”

Ranglijst

De Keuzegids HBO gebruikt de resultaten van de Nationale Studenten Enquête, de accreditatiegegevens van de NVAO en de cijfers over studiesucces van de Vereniging Hogescholen voor het maken van de ranglijst.

De bazen van beide opleidingen zijn verguld met het oordeel. “We slagen erin studenten te begeleiden naar de eindstreep zonder de lat laag te leggen. Onze studenten moeten hard werken. En die combinatie levert tevreden studenten op”, aldus bestuursvoorzitter Paul Rüpp van Avans Hogeschool in een persverklaring.

Nico van Os, lid College van Bestuur van NHTV Breda: “Ik ben enorm trots op NHTV. Het is geweldig dat we dit weer neerzetten.”

Ambities

De Keuzegids HBO 2016 prijst NHTV om haar ambities en met name om de tot topopleidingen uitgeroepen opleidingen in Facility Management, Games en Hotel Management.

“Als je iets met games wilt doen moet je naar Brabant: de NHTV is hier de aanrader”, aldus het oordeel over Creative Game en Media Technologies/ International Game Architecture and Design, die goed was voor 78 punten. 

Topopleiding

Bij Avans springen 6 opleidingen eruit. Die hebben het label ‘Topopleiding’ gekregen. In ’s-Hertogenbosch zijn dat de opleidingen Chemie, Technische Bedrijfskunde, Informatica en Bedrijfskunde MER. In Breda Technische Bedrijfskunde en Fysiotherapie.

“Dit kwaliteitszegel betekent dat de opleidingen tot de beste van Nederland behoren”, aldus Avans. Daarnaast scoorde nog een aantal opleidingen als beste in zijn soort.