De 30e editie van de Singelloop in Breda kan zo maar eens een hele snelle worden. Het parcours kent minder bochten dan in 2014. Voor de wedstrijdatleten in de halve marathon is dat mooi. Zoals voor favoriet, Richard Mengich, die al eens onder het uur liep.

Atletencoördinator Frans Jacobs is trots dat hij in dit pre-Olympisch jaar topatleten heeft kunnen verleiden om naar Breda te komen.

“Ik ben heel blij met de komst van de torenhoge favoriet Richard Mengich. Deze 26-jarige Keniaan wist vorig jaar in een bloedstollende Singelloopfinale wereldtopper Geofrey Ronoh op de kasseien van de Grote Markt te kloppen De magische grens van onder de 60 minuten was dus in zicht.”

Scherpe tijd

Mengich liep onlangs in Berlijn 59.59 minuten op de halve marathon. Michel Butter zorgt voor Nederlands tegengas in deze wedstrijd, die dus net als in 2014 op een zeer scherpe tijd kan uitkomen. De winnaar bij de mannen finishte in 1.00.11 uur, de dameswinnaar realiseerde 1.08.40 uur.

Bij de vrouwen start de Nederlandse kampioene cross Ruth van der Meijden op de halve marathon. “En ook Kim Dillen is erbij, de dame die al vaak een podiumplaats haalde bij NK ’s”, weet Jacobs.

Jonge generatie

Ook de jonge generatie is klaar om de strijd op de halve marathon aan te gaan, onder aanvoering van de 24-jarige Jaimie van Lieshout. Grote favoriete is de in West-Brabant verblijvende Keniaanse Elizeba Cherono. Zij won in 2011 de Bredase halve marathon; haar persoonlijk record is 1.10.15 uur.

Zij wil in Breda graag onder de 1.10-grens duiken. Tegenstand kan ze verwachten van de nummer twee van vorig jaar Lucy Macharia, die een persoonlijk record heeft van 1.10.04.

België vaardigt twee topatleten af in de personen van Hanna Vandebussche en de snelle Karen van Proeyen.

Ingrid Versteegh en Sabine van de Reijt gaan naar alle waarschijnlijkheid uitmaken wie de beste Bredase wordt op deze afstand.

Lees meer in de Singelloopkrant