Op het Brabantplein in Breda wordt gewerkt aan een 3D-schildering door kunstenaar Leon Keer. Hij is maandagochtend begonnen met de straattekening van ongeveer 4 bij 6 meter.

Donderdag of vrijdag moet het tijdelijke kunstwerk zijn voltooid, waarna het drie weken op het plein voor de supermarkt schittert.

Het Bredase kunstwerk is niet het eerste werk van Keer. Eerder schilderde hij al gummieberen voor het Malta Streetart Festival, een optische illusie in Liechtenstein en een gigantische oven in Delftspoort. Volgende maand is zijn kunst te zien voor het Rijksmuseum, maar dan volledig met krijt.

Positieve reacties

“Het is geweldig om te zien hoe mensen op mijn tekening reageren. Ik krijg veel positieve reacties en mensen blijven altijd even staan om te kijken naar mijn werk”, zegt Keer met een lach op zijn gezicht. Ook hij is zichtbaar trots op wat er tot nu toe met krijt op de grond staat. Later op de dag wordt alles afgewerkt met een laag acryl.

Als inspiratie voor het ontwerp heeft hij een werkplan in zijn handen, bestaande uit een foto van zijn nichtje en verschillende voorwerpen die bij zwerfval kunnen horen. “Het wordt een meisje die iets aan het tekenen is op de grond. Zij is omringd door het zwerfvuil”, vertelt hij.

Peuk

Met dit ontwerp hoopt hij dat mensen na gaan denken voordat zij iets op de grond gooien. “Het zou fijn zijn als mensen nog één keer naar die peuk in hun hand kijken voordat ze hem weggooien.”

De opdracht voor deze schildering is gekomen van de gemeente. Die wil aandacht voor de hoeveelheid zwerfvuil op Brabantplein. “Niemand ziet het als zijn verantwoordelijkheid om op te ruimen”, aldus de kunstenaar.

Leuk pleintje

Dat zijn werk niet in het midden van de stad te zien is, deert de kunstenaar niet. “Deze plek in Breda is ook mooi. Er zijn aardige mensen en het is een leuk pleintje. Ik heb geen ambitieuze dromen”, aldus Keer.

Bekijk een foto van het kunstwerk op BredaVandaag