De Grote Kerk in Breda is begonnen met het vervangen van de leien op wat het zuidelijke transept van de kerk heet, het dak boven de ingang aan het Kerkplein. Daarmee wil de directie van de kerk voorkomen dat het gaat lekken.

Voor de vervanging van de leien krijgt de kerk 85.000 euro subsidie van de provincie Noord-Brabant. “35.000 euro moeten we zelf opbrengen”, aldus Willem van der Vis, directeur van de Grote Kerk.

Dat geld komt deels uit het steunfonds van de kerk zelf en moet deels opgebracht worden met acties. Zo worden de leien die heel van het dak komen gegraveerd en verkocht.

Geen hinder

Het werk aan het dak duurt ongeveer negen weken. “Zodat we voor de winter klaar zijn”, aldus Van der Vis. Naar verwachting ondervinden de activiteiten in de Grote Kerk in deze periode geen hinder van het werk op het dak. Het werk wordt door twee man uitgevoerd, die er dagelijks aan werken.  

Onlangs werd bekend dat de Grote Kerk vanaf 2016 zes jaar lang subsidie ontvangt voor onderhoud. “We konden niet het risico lopen te wachten, voordat het begint te lekken moeten de leien vervangen worden.”

Als de leien van het zuidelijke transept zijn vervangen, zijn alle hoge dakdelen vernieuwd. De lage dakvlakken volgen later. “De komende tijd gaan we vooral aan de slag met onderhoud aan stenen en voegwerk”, aldus Van der Vis.

Leuke reacties

De actie waarmee de Grote Kerk nogmaals aankondigde te huur te zijn, heeft volgens de directeur veel leuke positieve reacties opgeleverd. “We zijn niet meteen gebeld voor reserveringen, maar het gaat er vooral om dat de mogelijkheid tot huur weer tussen de oren komt.” Ook dit soort inkomsten worden gebruikt voor onderhoud van het monument.