Mocht het nodig zijn, dan wil Breda 250 vluchtelingen kortdurend opvangen in noodopvang.

Dat meldt een woordvoerder van de gemeente Breda maandag.

Afgelopen week luidde het kabinet de noodklok. Door de toestroom van vluchtelingen dreigde een deel van de mensen op straat te moeten slapen.Via de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant werd de aangesloten gemeenten gevraagd of ze bedden ter beschikking wilden stellen.

Breda, maar ook onder meer Tilburg, Bergen op Zoom en Roosendaal, hebben het Landelijk Operationeel Coördinatie centrum (LOCC) daarop positief geantwoord. “Die gemeenten hebben vergelijkbare aantallen bedden aangeboden”, aldus de woordvoerder van de Veiligheidsregio.

Ter Apel

Het gaat volgens de gemeente Breda om kortdurende opvang van maximaal 72 uur. De vluchtelingen worden daarna vervoerd naar het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Breda heeft nog geen verzoek gekregen om ook daadwerkelijk in actie te komen. De opvang vindt plaats in bijvoorbeeld een sporthal. “Op dezelfde manier als we gestrande reizigers zouden helpen, daar hebben we een noodplan voor,” meldt de gemeente.

Staatssecretaris

Het aanbod van de gemeente staat los van het verzoek dat staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) afgelopen week aan de gemeente deed om te voorzien in een extra opvanglocatie voor asielzoekers. Woensdag bespreekt de commissie maatschappij van de Bredase gemeenteraad dit verzoek.

Breda heeft nu een asielzoekerscentrum (AZC), in de voormalige vrouwengevangenis van de Boschpoort.