De tiende editie van het Roodharigenfestival in Breda staat dit jaar in het teken van Vincent van Gogh.

Het festival, speciaal voor mensen met rood haar, start op vrijdag met meerdere activiteiten in de binnenstad van Breda.

Bezoekers kunnen onder meer mee met de Van Gogh-bustour. Zaterdag zijn er evenementen op de Grote Markt, het Kasteelplein en het Valkenberg Park.

Zondagmiddag wordt de jaarlijkse massa-fotoshoot gehouden in het Valkenberg Park. De organisatie verwacht in totaal zo'n 40.000 bezoekers uit meer dan tachtig verschillende landen.

Roodharigen schilderen

De organisatie benadrukt dat het Roodharigenfestival ook onvergetelijk is voor niet-roodharigen. Het begon allemaal elf jaar geleden met een oproepje van schilder Bart Rouwenhorst uit Asten. In navolging van grootheden als Dante Rossetti en Gustav Klimt wilde hij graag roodharigen schilderen. Rouwenhorst kreeg zo'n 150 reacties, nodigde iedereen uit en maakte er een feestje van "met tompoezen en goedkope rode wijn''.

Het enthousiasme van de modellen bracht hem op het idee voor een grotere bijeenkomst. Zo werden de Redhead Days geboren. Het feestje werd een groot succes en groeide uit tot een soort jaarlijkse reünie voor mensen met rood haar en hun familie en vrienden. Vorig jaar trok het evenement volgens de organisatie zo'n 40.000 bezoekers.

Groepsfoto

Met kunst, muziek, workshops en fotosessies viert het evenement dit jaar zijn tiende editie. Een van de hoogtepunten is de grote groepsfoto. Vorig jaar waren er 1672 deelnemers, goed voor een wereldrecord "meeste roodharigen bij elkaar''. Zondag zal blijken of dat record kan worden aangescherpt.

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload beeld via NUfoto.