Avans Hogeschool opent in samenwerking met het bedrijfsleven een onderzoekscentrum bij de nieuwe Techlog Campus in Breda. Dit Biopolymeer Applicatie Centrum (BAC) richt zich op de ontwikkeling van bioplastics gemaakt van natuurlijke grondstoffen, zoals mais en suikerriet.

De verwachting is dat het BAC voor het eind van het jaar haar deuren opent. Op de externe locatie werken straks zo’n 100 studenten van 10 verschillende opleidingen multidisciplinair samen voor opdrachtgevers uit het bedrijfsleven.

“Het gaat daarbij niet alleen om technische innovaties, maar eveneens om marketingonderzoek naar en ontwerp van nieuwe producten”, aldus de opleiding in een persbericht.

Het BAC is een initiatief Rodenburg Biopolymers uit Oosterhout, in samenwerking met het Centre of Expertise Biobased Economy (CoE BBE) van Avans en HZ University of Applied Sciences.

Duurzaam alternatief

De komst van het applicatiecentrum is volgens het CoE BBE broodnodig, omdat biopolymeren een duurzaam alternatief zijn voor kunststoffen die gemaakt zijn op basis van aardolie. Toch worden bioplastics nog niet grootschalig toegepast.

“De onderzoekers en studenten van het BAC gaan daarom aan de slag met nieuwe toepassingen en onderzoeken hoe bioplastics beter aan de man te brengen zijn. Zodat straks een breed scala aan duurzame biopolymeerproducten verkrijgbaar is, van saladebakje tot koffiebeker.”

Initiatief

Rodenburg Biopolymers nam initiatief om het gezamenlijke onderzoekscentrum op te starten.  Het BAC werkt nauw samen met 5 academies van Avans en met het bedrijfsleven. Waaronder de Britse multinational Renishaw, de nieuwe eigenaar van het complex aan de Kapittelweg waarin de technologische campus huist.

Het concern levert onder andere een 3D-metaalprinter. Ook zijn er afspraken met het ROC West-Brabant en het FabLab Breda over deelname aan het BAC. Verder zijn het Duitse Arbrug en Plastima Breda BV betrokken. Zij leveren onder andere grondstoffen en machines.

Samenwerking

“We hechten veel belang aan intensieve samenwerking tussen onderwijs en het bedrijfsleven. De campus in Breda, momenteel bekend onder de werknaam TechLog Campus, is een fysieke plek waar het onderwijs en het bedrijfsleven kennis bundelen, elkaar versterken en tot innovaties kunnen komen. Die ontwikkeling zal een stimulans zijn voor de economie en daarmee de werkgelegenheid, en dat is een positieve ontwikkeling voor de regio”, aldus Marja Kamsma, vicevoorzitter van het College van Bestuur van Avans Hogeschool.

Avans stelt op termijn meerdere initiatieven te willen lanceren binnen de Techlog Campus.