TEDxBreda-bezoeker word je niet zomaar. Afgelopen edities moesten bezoekers een motivatiebrief sturen naar de organisatie, dit keer moeten geïnteresseerden voor het inspiratieevent in Mezz meedoen aan een game.

“De vorige keer waren er meer dan 400 brieven voor 100 plaatsen”, vertelt Daniëlle Dietz van de organisatie. De selectie werd toen gedaan door de organisatie. Met de game gaat dat vanzelf. “Op die manier heb je een natuurlijke selectie.”

TEDxBreda sluit aan bij de gedachte van TED:  een lokale gemeenschap die ideeën uitwisselt. “Dat is de reden waarom we voor deze vorm hebben gekozen", aldus Dietz.

Verhalenvertellers

Volgens haar ontstaat er gedurende de aanmeldingsprocedure al een uitwisseling. "Een TEDx is voor ons meer dan alleen het evenement op november. Het gaat over ideas worth spreading, dus willen we een actieve gemeenschap aanspreken die de boodschap ook verder kan verspreiden. Wie zijn de verhalenvertellers in onze stad? Die willen we hebben.”

De nieuwe organisatie van TEDxBreda, op 5 november in Mezz, mikt dus op een Bredaas publiek. “Vandaar ook dat je voor de eerste opdracht fysiek in Breda moet zijn. en voorkom je dat bezoekers uit heel het land komen. We willen dat het echt gaat leven in Breda.”

Creativiteit

Belangstellenden moeten voor de eerste opdracht naar Inspire Coffee. Daarvoor hebben ze drie weken de tijd, tot 23 september. “Op die manier moet het ook voor iemand met een fulltime baan te doen zijn”, denkt Dietz. Voor de andere opdrachten hoeven deelnemers zeer waarschijnlijk niet per se de deur uit. “Maar we doen wel een beroep op hun creativiteit.”

Na de eerste ronde volgen er tot half oktober nog een aantal, maar de kanshebbers die in de race zijn weten na 23 september al meer. Dat er ‘maar’ 100 plaatsen zijn heeft een reden: “TED geeft een licentie voor 100 personen.”

Sprekers

Wie Breda op 5 november gaan inspireren, is nog niet bekend. “We communiceren de komende weken de sprekers. Dat doen we druppelsgewijs.” 9 oktober wordt in elk geval een van de sprekers bekend: de winnaar van de TEDxAward. “Want die krijgt sowieso een plek op het live-event.”