Het werk van beeldend kunstenaar Peter Struycken op station Breda, blijft mogelijk toch behouden. Dat laat wethouder Selcuk Akinçi weten in een brief aan de gemeenteraad.

Akinçi, die woensdagavond afzwaait als wethouder, meldt dat hij in overleg met Struycken en de architect van het nieuwe station gesprekken heeft gehad over het behoud van de zwart-witte kunstwerken. Het patroon van het tegelwerk was kenmerkend voor het werk van de in Gorinchem woonachtige kunstenaar.

Kijkgat

Zo zou een kijkgat op een van de perrons zicht moeten bieden op het werk van Struycken in de voormalige tunnel over de sporen. “Tussen sporen 7 en 8 zou dat kunnen”, aldus Akinçi.

“Op die manier ontstaat zichtbare archeologie. Je kijkt in de diepte en je ziet iets dat communiceert met wat op het station nog zichtbaar is”, verwijst hij naar de twee kiosken, die eveneens herkenbaar zijn aan de blokpatronen.

Kiosken

Deze kiosken zouden worden gesloopt omdat ze niet in het ontwerp van Van Velsen zouden passen. Daarna kwam een idee voor verplaatsing van een van deze bouwsels. Dat bleek te duur. “Inmiddels blijkt dat ze niet misstaan”, weet Akinçi.

Nu, na gesprekken met stationsarchitect Koen van Velsen en met Peter Struycken, lijkt behoud van de kiosken dus toch weer aan de orde. “Het is een reële optie”, aldus wethouder Akinçi. “Maar het is nog niet rond. Het zou een mooi extraatje zijn.”

Virtuele presentatie

Het doorkijkje en behoud van de kiosken zou dan gecombineerd kunnen worden met een al dan niet virtuele presentatie van foto’s en tekeningen van de kunstwerken van Struycken. “Want ook op de perrons was ooit een zwart-wit patroon te zien, dat verloren is gegaan bij herbestrating.”