In de Bouvignetuin in Breda zijn twee kindergrafjes gevonden. Donderdag 3 september worden deze grafjes blootgelegd voor verder identiteitsonderzoek. 

De kinderen, die mogelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gestorven, zijn een natuurlijke dood gestorven. Het gaat dus niet om oorlogsslachtoffers.

Politie, gemeente en het waterschap Brabantse Delta werken tijdens dit onderzoek samen om de identiteit van de kinderen vast te stellen.

Uit een eerdere grondsonar is gebleken dat eerder op deze twee plekken is gegraven. Meerdere aanwijzingen leiden tot bewijs dat deze kinderen op die plekken zijn begraven. De tuin is tijdens de werkzaamheden gesloten.

Witte tent

De aankondiging van de opgraving is vooral om de buurt niet ongerust te maken, vertelt politiewoordvoerder Jiske van Pelt. “De tuin is openbaar en er komt toch een witte tent te staan bij de opgraving.

Ook de politie zal te zien zijn. Vandaar ook dat de tuin wordt afgesloten tijdens de graafwerkzaamheden. “Ook uit respect voor de familie”, voegt Van Pelt toe.

Tips

Dat er mogelijk resten van de kinderen liggen, blijkt uit gesprekken. “We hebben tips gekregen van mensen die zeggen dat daar kinderen begraven liggen.”

Eerder ging de politie al met sonarapparatuur aan de slag. Daaruit bleek dat op de vermoedelijke ‘begraafplaats’ daadwerkelijk in de grond gespit is. Daaruit volgde het verzoek tot een opgraving. “En met zo’n verzoek gaan we secuur om. Het ging ook om een nauwkeurige aanwijzing.”

Van Pelt wil niet in gaan op de identiteit van de begraven kinderen. Het zou mogelijk gaan om kinderen van de Boldershof uit Druten, een instituut voor zwakzinnigen dat in 1940 geëvacueerd werd. De bewoners daarvan kwamen terecht in de boerderij bij Bouvigne, waar eerder dienstmeisjes in opleiding gehuisvest waren.