De Grote Kerk in Breda heeft na vier jaar geen Rijkssubsidie te hebben gehad ruim 145.000 euro per jaar toegezegd gekregen voor de komende zes jaar. Dit is 25.000 euro per jaar minder dan waar de kerk eerder dit jaar om heeft gevraagd.  

De Grote Kerk gaat het geld gebruiken voor onderhoud en reparaties voor 2016 en de jaren die daarop volgen.

Door de toezegging van deze subsidie kan Stichting Grote Kerk na vier jaar onzekerheid starten met het onderhoudsprogramma. Eerder dit jaar werd al bekend gemaakt dat de kerk weer subsidie zou krijgen van het Rijk.

Laag pitje

Willem van der Vis, directeur van Stichting Grote Kerk Breda is blij met de toegekende subsidie. “Er is ieder jaar voor tonnen aan onderhoud. Veel daarvan werd op een laag pitje gezet omdat we het met eigen middelen moeten doen.” Noodreparaties, zoals na de blikseminslagen van vorig jaar, kregen voorrang.

“We houden goed in de gaten waar de urgentie ligt. Alles wat dreigt te gaan lekken wordt gerepareerd.” De subsidie zorgt ervoor dat de ontstane achterstand, zoals het slijten van stenen, niet nog groter wordt. “We zijn blij dat we de onderhoudsplannen nu kunnen hervatten”, vertelt Van der Vis.

Warm hart

Toch is dit bedrag niet genoeg om de totale onderhoudskosten te dekken. Het zou namelijk maar 50 procent van de onderhoudskosten dekken. Daarom vraagt de Grote Kerk particulieren, bedrijven en instellingen om hen een warm hart toe te dragen, zodat de benodigde middelen kunnen worden gekocht.

“Over deze acties zullen we volgende week meer naar buiten brengen”, aldus de directeur van de stichting.