De veertiende editie van het smartlappenfestival Tranen van Van Cooth staat zaterdag weer voor de deur. De opbouw van het Bredase evenement is vrijdag in volle gang.

Net als andere jaren wordt het programma afgewisseld door optredens van koren door heel de stad, en artiesten op het hoofdpodium op het Van Coothplein.

Ook deze editie hebben veel koren zich ingeschreven. Tweeëntwintig koren brengen verdeeld over diverse locaties in de stad bekende liederen ten gehore. Ook zijn er optredens van onder andere Marianne Weber en Ben Cramer. 

Frans Jacobs, de voorzitter van het festival, merkt dat de belangstelling voor deelname van de koren uit de binnenstad groeit. "Dat maakt het smartlappenfestival nog steeds succesvol. Ieder koor heeft zijn eigen sound en er zijn verschillende leeftijden die meedoen. Ook zijn ze allemaal te herkennen aan hun eigen kleding. Dat zorgt voor een leuke variatie’, vertelt Jacobs. 

Afsluiting

De aflsuiting van het middagprogramma vindt om 16:30 uur plaats op de Grote Markt. “Heel veel koren verzamelen zich en met zo’n driehonderd koorleden worden er vier nummers gezongen. Daarna sluiten er steeds meer koorleden aan als een soort flashmob", legt Jacobs uit. 

Iets na 23.00 uur zal het smartlappenfestival helemaal afgesloten worden. Het sluitstuk van het avondprogramma is elk jaar het nummer ‘Brabant’ van Guus Meeuwis, iedere editie door een andere artiest gezongen.

Dit jaar zal het Bredase Mannenkoor dit doen. De vereniging bestaat namelijk 150 jaar, en neemt ook al dertien jaar deel aan Tranen van Van Cooth.