Het nieuwe bestuur van Breda gaat samen met de ondernemers bekijken of het mogelijk is om één zondag van de maand gratis parkeren in de binnenstad in te voeren.

Dat valt te lezen in het donderdagavond gepresenteerde akkoord 'Focus op Vooruitgang', dat woensdagavond is gepresenteerd door VVD, D66, PvdA en SP. 

Mogelijk wordt dit gefinancierd uit een verhoging van de parkeertarieven, die gepland staat voor 2017. Een verhoging is reëel volgens de nieuwe bestuurders. "Sinds 2012 zijn de parkeertarieven niet meer geïndexeerd", valt te lezen. Het gaat om een eenmalige verhoging in 2017van 2,5 procent. Dit levert 350.000 euro extra op voor het parkeerbedrijf.

Bezoekers van de Bredase binnenstad worden nadrukkelijker gewezen op de mogelijkheden om via een app te betalen voor parkeren. "Ook zetten wij in op een betere communicatie over de verschillende parkeer- opties. Het fietsparkeren in Breda blijft gratis", aldus de beleidsmakers.

Eerste kwartier

Eerder kondigden de onderhandelaars al een andere parkeermaatregel aan. Het eerste kwartier parkeren wordt gratis op de Haagdijk, Nieuwe Haagdijk, Nieuwe Ginnekenstraat, Boschstraat en Korte Boschstraat. "Dit 'Stop & Shop'-regime geeft een economische impuls aan de straten, stimuleert kort winkelbezoek en maakt het makkelijker foutparkeerders aan te pakken."

'Stop en shop' wordt per 1 januari 2016 ingevoerd. De kosten hiervan, 130.000 euro, komen voor rekening van het Parkeerbedrijf.