Bredanaar Mark Koelen (40) gaat twintigduizend kilometer fietsen voor het goede doel. En dat zonder een degelijke voorbereiding. Sommigen vinden het gaaf, maar zijn familie is vooral bezorgd. 

In de afgelopen twee maanden fietste Koelen al 3.800 kilometer van Nederland naar Griekenland om geld op te halen voor Estrela de Favela. Dat is een organisatie die kansarme jongeren uit sloppenwijken van Rio de Janeiro de kans wil bieden op een betere toekomst met een programma van onderwijs en sport.

In totaal haalde Koelen 2.215 euro op met zijn fietstocht naar Olympia in Griekenland.

Tienduizend euro

Maar zijn doel was het ophalen van tienduizend euro. “Ik heb dat niet beloofd, maar ik heb dat wel een beetje aan mezelf beloofd.”

Het is dan ook één van de redenen voor Koelen om zijn fietstocht voort te zetten. “Een andere reden is dat het in het olympische verhaal past om naar de spelen toe te fietsen.”

Olympische gedachte

De organisatie waarvoor Koelen fietst, is namelijk gevestigd in de stad waar de aankomende Olympische Spelen plaatsvinden. Daarnaast fietst hij met de olympische gedachte. Hij vindt dat de Olympische Spelen niet alleen voor sporters zijn. Iedereen die honderd procent ergens voor gaat, vertegenwoordigt op zijn eigen manier de olympische gedachte.

De nieuwe route loopt via de voormalig olympische hoofdsteden Londen en Los Angeles. Vanaf Los Angeles, waar hij met het vliegtuig arriveert vanuit Londen, fietst hij naar de olympische hoofdstad van de aankomende Olympische Spelen: Rio de Janeiro.

Koelen beklimt ook hogere bergpassen dan tijdens zijn eerste rit. Waar zijn record nu op 2758 meter hoogte ligt, wordt dat 4500 meter.

Zonder voorbereiding

Maar hoe doe je dat zonder degelijke voorbereiding? “Ik ben wel redelijk fit. Ik heb altijd gesport. En ik doe het zoals tijdens mijn vorige rit. Ik heb een goede spirit en als ik iets niet weet, vraag ik het aan mensen onderweg. Als je je gezonde verstand gebruikt, komt het wel goed.”

Om niet altijd helemaal alleen te fietsen, brainstormt de fietser over het idee om mensen de kans te bieden om mee te fietsen.

Schade

Toch is het niet helemaal zeker dat Koelen kan vertrekken. “De vorige reis heb ik zelf bekostigd. Dat lukt nu niet. Ik heb ongeveer 25 euro per dag nodig. Want ik kan te maken krijgen met bijvoorbeeld schade aan mijn fiets.”

Koelen zal ongeveer zeven tot acht maanden onderweg zijn, dus dat betekent dat hij minimaal vijfduizend euro nodig heeft. Wel leeft Koelen zo goedkoop mogelijk. Hij neemt een tentje mee waarin hij zoveel mogelijk slaapt.